Bodzavadászat
Tavaly felfedeztem egy elég frankó bodzalugast a János-hegy közelében, ami már messze van az autóktól, de nem túl messze ahhoz, hogy otthonról nekiinduljak. A kertünkben van néhány bokor, ami ugyan bodzaszörp nem alkalmas, arról viszont jól árulkodik, mikor lehet szüretelni. Szépen ki is nyíltak, sőt, egyik-másik már potyogni is kezdett, így fogtam magam és felszerelkeztem a vászontáskákkal, majd nekiindultam a hegyre bodzát szedni.
Hamar rá kellett jönnöm, hogy lukra futottam, mert ott nemhogy elvirágoztak volna, még csak ki sem nyíltak. Én persze lelkes voltam és mentem tovább, gondoltam hátha találok másol, ahol kicsit napfényesebb, de nem jártam sikerrel. Így bodzát ugyan nem, de 10 km sétát begyűjtöttem. Egy héttel később újrapróbálkoztunk, mondván “most már biztos, hogy jónak kell lennie” és hát mit gondoltok, sikerült? Persze, hogy nem, a helyzet változatlan volt.

A csel
Viszont most meg az van, hogy hirtelen beütött a jó idő, úgyhogy pillanatok alatt el fognak nyílni, mi pedig pont elutazunk, szóval egy cselhez folyamodtam. A múlt héten teljesen véletlenül kiderült, hogy Babettnek a tatai piacon van egy kontaktja, akitől bodzához lehet jutni. Én is berendeltem egy kilóval, így az idei szörpellátás biztosítva lett!
És akkor a lényeg, a recept! Már tavaly is ezzel a módszerrel főztem bodzaszörpöt, és szerintem finomabb lett, mint a korábbi technikám, úgyhogy nektek is ezt ajánlom. Csináltam egy kisebb adag is, amibe tettem még plusz gyömbért és citromfüvet. Nektek is azt mondom, hogy bátran dobjátok fel fűszerekkel és ízesítőkkel: bazsalikom, menta, chili, lime.
Tippek a bodzaszörp készítéshez:
- Csak olyan helyről gyűjtsünk bodzát, ami távolabb esik a forgalmas utaktól, hogy minél tisztábbak legyen a virágok.
- Eső után nem érdemes nekiindulni, mert kimossa belőle az értékes virágport, ezzel együtt az ízeket is.
- Még a szedés napján, frissen készítünk belőle szörpöt, így lesz intenzív a színe és az íze is.
- Van aki egy nap után leszűri, én legalább 3-4 napig szoktam áztatni, hogy minden ízt kinyerjek belőle, de ez persze függ a bodzától is.
Tippek a bodzaszörp tartósításhoz:
- A kész bodzaszörp felforralása után, a receptben leírt mennyiséghez adjunk 15 g citromsavat és 5 g borkősavat, majd oldjuk fel benne. Mindkettőt beszerzhetjük nagyobb élelmiszerboltokban, és egyiktől sem kell félni, teljesen ártalmatlan, szerves savak.
- Az üvegeket forró vízben mossuk el, majd még nedvesen tegyük 100 fokos sütőbe 20 percre. Arra ügyeljünk, hogyha csatos üveget használunk, a kupak gumi részét távolítsuk el, mert a hő hatására könnyen deformálódhat.
- Még forrón töltsük bele a szörpöt az üvegekbe, zárjuk le és tegyük száraz dunsztba, azaz egy kupacban bugyoláljuk be egy vastag takaróba és így hagyjuk kihűlni.
- Ezután fénytől védett helyen tároljuk, hogy megőrizze a színét.