A legfinomabb bodzaszörp

írta Kárai Dávid

Tavaly felfedeztem egy elég frankó bodzalugast a János-hegy közelében, ami már messze van az autóktól, de nem túl messze ahhoz, hogy otthonról nekiinduljak. A kertünkben is van néhány bokor, ami ugyan szörpkészítésre nem alkalmas, arról viszont jól árulkodik, hogy mikor lehet szüretelni. Szépen ki is nyíltak, sőt, egyik-másik már pogyogni is kezdett, így egyik délelőtt fogtam magam és felszerelkeztem a vászontáskákkal, majd nekiindultam a hegyre bodzát szedni.

Hamar rá kellett jönnöm, hogy lukra futottam, mert ott nemhogy elvirágoztak volna, még csak ki sem nyíltak. Én persze lelkes voltam és mentem tovább, gondoltam hátha találok másol, ott, ahol kicsit napfényesebb, de nem jártam sikerrel, így bodzát ugyan nem, de 10 km sétát begyűjtöttem. Egy héttel később újrapróbálkoztunk, mondván “most már biztos, hogy jónak kell lennie” és hát mit gondoltok, sikerült? Persze, hogy nem, a helyzet változatlan volt.

Viszont most meg az van, hogy hirtelen beütött a jóidő, úgyhogy pillanatok alatt el fognak nyílni, mi pedig pont elutazunk, szóval egy cselhez folyamodtam. A múlt héten teljesen véletlenül kiderült, hogy Babettnek a tatai piacon van egy kontaktja, akitől bodzához lehet jutni, úgyhogy én is berendeltem egy kilóval, így az idei szörpellátás biztosítva lett!

És akkor a lényeg, a recept! Már tavaly is ezzel a módszerrel főztem, és szerintem finomabb lett, mint a korábbi technikám, úgyhogy nektek is ezt ajánlom. Csináltam egy kisebb adag is, amibe tettem még plusz gyömbért és citromfüvet és nektek is azt mondom, hogy bátran dobjátok fel fűszerekkel és ízesítőkkel: baszalikom, menta, chili, lime.

Tippek a szörpkészítéshez:

 • Csak olyan helyről gyűjtsünk bodzát, ami távolabb esik a forgalmas utaktól, hogy minél tisztábbak legyen a virágok.
 • Eső után nem érdemes nekiindulni, mert kimossa belőle az értékes virágport, ezzel együtt az ízeket is.
 • Még a szedés napján, frissen készítünk belőle szörpöt, így lesz intenzív a színe és az íze is.
 • Van aki egy nap után leszűri, én legalább 3-4 napig szoktam áztatni, hogy minden ízt kinyerjek belőle, de ez persze függ a bodzától is, szóval kóstolgassátok!

Tippek a tartósításhoz:

 • A kész bodzaszörp felforralása után, a receptben leírt mennyiséghez adjunk 15 g citromsavat és 5 g borkősavat, majd oldjuk fel benne. Mindkettőt beszerzhetjük nagyobb élelmiszerboltokban, és egyiktől sem kell félni, teljesen ártalmatlan, szerves savak.
 • Az üvegeket forró vízben mossuk el, majd még nedvesen tegyük 100 fokos sütőbe 20 percre. Arra ügyeljünk, hogyha csatos üveget használunk, a kupak gumi részét távolítsuk el, mert a hő hatására könnyen deformálódhat.
 • Még forrón töltsük bele a szörpöt az üvegekbe, zárjuk le és tegyük száraz dunsztba, azaz egy kupacban bugyoláljuk be egy vastag takaróba és így hagyjuk kihűlni.
 • Ezután fénytől védett helyen tároljuk, hogy megőrizze a színét.

Bodzaszörp

Tavaly felfedeztem egy elég frankó bodzalugast a János-hegy közelében, ami már messze van az autóktól, de nem túl messze ahhoz, hogy otthonról… Ital bodzaszörp, bodza, hideg ital, koktél European Nyomtatás
Adag: 4 liter Előkészületi idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

 • 0,5 kg bodza (25-30 nagy bodzavirág)
 • 2 kg cukor
 • 2 liter víz
 • 2 db kezeletlen vagy bio citrom felkarikázva
 • 15 g citromsav
 • 5 g borkősav

ELKÉSZÍTÉS

 1. Elsőnek egy viágos színű karamellt készítünk: ehhez 250 g cukrot egy edénybe öntünk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy átnedvesedjen (ettől egyenletesebben és gyorsabban oldódik majd).
 2. Nagy lángon melegíteni kezdjük, közben forgatjuk az edényt, hogy könnyebben olvadjon és addig főzzük, amíg világos színű nem lesz. Fontos, hogy ne barnuljon meg nagyon, mert akkor egyrészt gyorsan eléghet, másrészt pedig túl intenzív lesz a karamell íze és színe is a szörpben.
 3. Ha a karamell kész, akkor óvatosan ráöntünk fél liter vizet és megvárjuk, amíg teljesen fel nem oldódik a karamell.
 4. Ezután a maradék 1,75 kg cukrot, a maradék 1,5 liter vízzel felfőzzük és szirpuot készítünk belőle, majd ha felforrt, hozzáöntjük a karamellszirupot is. Megvárjuk amíg szobahőmérsékletűre hűl.
 5. Egy nagyobb befőttes üvegbe beletesszük a száruktól megtisztított bodzavirágokat, valamint a elkarikázott citromot és ráöntjük a kihűlt szirpot.
 6. Konyharuhával lefedve, hűvüs helyen 3-4 napig érleljük, közben minden nap átkeverjük és kóstolgatjuk. Amikor elég intenzíven bodzás az íze, akkor egy edénybe átszűrjük. (Én gézlapon szoktam átszűrni, hogy minden apró kis szennyeződés fennmaradjon rajta.)
 7. Felforraljuk a szörpöt, adjuk hozzá a citrom- és borkősavat, majd ha felolvadt benne és egyet buggyant, sterilizált üvegekbe tesszük, lezárjuk, fejre állítjuk pár percre. Ha elkészült, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...