Kevés olyan recept van, aminek ismerjük a pontos eredetijét. A somlóival legtöbbször a cukrászdák maradékmentő fogásaként találkozunk, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy pocsék lenne, viszont egész biztos, hogy nem olyan, amilyennek az ötvenes évek végén a Gundel étterem főpincére, Gollerits Károly megálmodta. Azóta ez lett „Magyarország kedvenc süteménye”, és szinte alig találni olyan étlapot, amelyen ne szerepelne. Nem szabad berezelni, az elkészítése nagyon hosszadalmasnak és nehézkesnek tűnik, de ha ügyesen, egymással párhuzamosan végezzük a folyamatokat, nem tart fél napig.
Jól szervírozható partisüti, pláne ha ilyen szép nap trifle tálban pakoljátok össze, ráadásul kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek és csak másnap, tálalásnál teszitek rá a tejszínhabot és a csokiöntetet.