Bakonyi sertéskaraj

írta Kárai Dávid

#reklám

Bakonyi sertéspöri, sűrű tejfölös szafttal és omlós karajszeletekkel. Biztos vagyok benne, hogy sokan azért félnek a sertéshústól, mert hosszadalmas és nehéz puhára főzni. Pedig, ha minőségi húst választasz, akkor például ezzel a karajjal nincsen több munka, mintha csirkemellet sütnél, viszont egy trükkre azért szükséged lesz hozzá.

A kulcsfontosságú mozzanat, a sós vízben marinálás, ez az, ami megpuhítja, ízesíti mindenhol a húst és utána elég csak pár perc alatt körbepirítani az oldalát ahhoz, hogy puha legyen

Arra ügyelj, hogy ne legyenek túl vastagok a hússzeletek és ha bizonytalan vagy a hús felvágásában, kérj bátran segítséget a pultban a henteseitől. Pillanatok alatt gyönyörű szeleteket fognak hasítani és nem neked kell vele otthon bajlódnod.

Tudtad? A Spar húspultjába egyenesen a bicskei Regnum húsüzemből érkezik a friss áru, amely Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzeme és az ott dolgozó munkatársak szakértelmével együtt garantálják a kitűnő minőséget.

4-5 karajszelethez (ami akár lehet csontos is, ha igazán gusztán szeretnénk tálalni), elég 7 deci víz és három evőkanál só. Én szoktam beledobni megroppantott fokhagymát, feketeborsot és néhány babérlevelet is. Kell neki legalább fél óra, de akár 2-3 órára is beteheted a hűtőbe. Utána elég csak lecsepegtetni, jó alaposan szárazra törölgetni és mindkét oldalát aranybarnára sütni.

Bakonyi sertéskaraj

#reklám Bakonyi sertéspöri, sűrű tejfölös szafttal és omlós karajszeletekkel. Biztos vagyok benne, hogy sokan azért félnek a sertéshústól, mert hosszadalmas és nehéz… Receptek Bakonyi sertéskaraj magyar Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A marináláshoz:

  • 4 szelet Regnum sertéskaraj
  • 7 dl víz
  • 3 evőkanál só
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél

A mártáshoz:

  • 3 evőkanál mangalicazsír
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 kis tv paprika
  • 3 db koktélparadicsom
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál zsíros tejföl

A gombához:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 20 dkg gomba (én vegyesen shimejit és barna csiperkét használtam)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • só,bors

ELKÉSZÍTÉS

1. A karajok marinálásához a vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk a borsot, a megroppantott fokhagymát és a babérleveleket, majd beletesszük a hússzeleteket. Legalább fél órát állni hagyjuk.

2. Két evőkanál zsírt felolvasztunk egy nagyobb edényben, majd beletesszük a szárazra törölt, marinált hússzeleteket és mindkét oldalát 5-5 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Ha elkészült, kivesszük, félretesszük.

3. Ugyanebben az edényben, amiben a húst sütöttük, hozzáadunk még egy kevés zsírt, ha szükséges, majd beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és tv paprikát. Addig pirítjuk amíg össze nem esik és meg nem puhul.

4. Hozzáadjuk a kömény, a zúzott fokhagymát, majd a fűszerpaprikát. Átkeverjük és már mehet is hozzá az apróra vágott paradicsom és nagyjából két deci víz. Simára keverjük és addig főzzük, amíg a szaft be nem sűrűsödik.

5. Ezután beletesszük a hússzeleteket, lefedjük és további 10 percig főzzük. Ha a hús teljesen megpuhult és átsült, akkor újra kivesszük őket és a szafthoz adjuk a tejfölt, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.

6. A gombához az olaj felét egy serpenyőben felforrósítjuk és hozzáadjuk a gomba felét. Nagy lángon megpirítjuk, ha kész, kiszedjük és ugyanígy megpirítjuk a maradék gombát. Ha ez is elkészült, szép aranybarna, akkor vissztesszük hozzá az első adag gombát, hozzáadjuk a vajat, a petrezselymet és sózzuk-borsozzuk.

7. Átforgatjuk, majd a mártással együtt a sült hússal tálaljuk. Köretnek nokedli vagy tészta passzol hozzá a legjobban.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...