Csirke-adobo

írta Kárai Dávid

Bár alig több, mint egy éve voltunk a Fülöp-szigeteken, mégis oly távolinak tűnik, mert azóta nagyot fordult a világ. Most mégis megpróbáltam felidézni kicsit az ottani ízeket és nosztalgiázni ezzel az adobo, ami talán az ország legismertebb étele.

Savanykás-sós-édes-fokhagymás. Talán ezek a legfontosabb jelzői az ételnek, az elkészítése pedig nagyon egyszerű, könnyű vele sikerélményt gyűjteni. Le kell pirítani a combokat, utána összekeverni a szósz elemeit és megfőzni benne a csirkét. A varázslat a végére áll össze: egy sűrű, nagyon komplex finom mártás kerekedik a csirke alatt, ami a sokfajta ízt forrasztja össze.

Gyors hétvégi főételnek tökéletes, pláne, hogy előre elkészíthető, mert ez az az étel, aminek kifejezetten jól áll egy éjszaka hűtőzés és a melegítés is. Arra kell csak figyelned, hogy ne a zöldflakonos ecetet, hanem egy gyengédebb ízűt használj: rizsecet a legjobb, de készítheted alma- vagy fehérborecettel is.

Csirke-adobo

Bár alig több, mint egy éve voltunk a Fülöp-szigeteken, mégis oly távolinak tűnik, mert azóta nagyot fordult a világ. Most mégis megpróbáltam… Receptek Csirke-adobo filippínó Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

Az adobohoz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 4 db egész csirkecomb
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1,5 dl világos szójaszósz
  • 1 dl rizsecet (vagy más, világos ecet)
  • 1 evőkanál cukor
  • chili ízlés szerint
  • bors

A tálaláshoz:

  • pirított hagyma
  • friss koriander
  • fekete szezámmag
  • retek és lilakáposzta

ELKÉSZÍTÉS

Egy nagyobb edényben hevítsd fel az olajat. A csirkecombokat vágd ketté (alsó és felső részre), majd nagy lángon pirítsd le őket az edényben. Ha a hús mindkét oldala aranybarna, vedd ki egy tányérra.

Az edény alatt állítsd közepesre a lángot, tedd bele a felszeletelt fokhagymát és az egész babérleveleket, majd 2-3 percig pirítsd, amíg a fokhagyma barnulni nem kezd. Ekkor öntsd bele a szójaszószt, az ecetet, add hozzá a cukrot. Ízesítsd chilivel és frissen őrölt fekete borssal. Alaposan keverd át, majd tedd vissza a combokat az edénybe. Fedd le és közepes lángon 20-25 percig főzd, amíg a combok megpuhulnak.

Ekkor vedd ki a combokat a szószból és addig forrald tovább, amíg sűrű mártást nem kapsz. Kóstold meg és állítsd be az ízeket, hogy egyensúlyba kerüljön a sós, az édeskés és a savanyú.

A combokat a mártással meglocsolva, rizzsel és zöldségekkel tálald.

MEGJEGYZÉS

A tálaláshoz a lilakáposztát és a retket sózd meg, adj hozzá egy kevés cukrot és locsold meg pár csepp ecettel.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...