Csirkés pho leves // Pho Ga

írta Kárai Dávid

Aki követi már egy ideje a recepjeimet, az biztosan tudja, hogy elég nagy szerelem nálam az ázsiai konyha, azon belül is a szívem egyik csücske a vietnami. Oké, ebben mondjuk sokat segített az is, hogy pár éve személyesen néztük- és ettünk körbe mindent ott és egytől-egyig fantasztikus volt minden. Egyszerűen nem lehet rosszat enni és nem lehet éhesnek maradni. Mert nemhogy minden utcasarok, de minden utcában legalább öt helyen árulnak kaját, amiből legalább három helyen tuti van pho leves.

Ezt eszik reggel, ezt eszik délben és ezt eszik hajnalban is bulika után. Elég sok változata van, amiből nekem az egyik legkedvesebb a csirkés megoldás. Valószínűleg azért, mert nálunk is otthon a húsleves rendszerint csirkéből készült. És nem áll ám ez olyan távol a mi húslevesünktől, csak a fűszerezése más és intenzívebb, de ugyanúgy egy jó laktató, tartalmas leves, ami ízekben gazdag és telepakol erővel!

Csirkés pho leves // Pho Ga

Aki követi már egy ideje a recepjeimet, az biztosan tudja, hogy elég nagy szerelem nálam az ázsiai konyha, azon belül is a… Leves pho, leves, húsleves, vietnámi recept, csirke, csirkés recept Vietnami Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

Az alapléhez:

  • 1 egész csirke
  • 5 l víz
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kávéskanál só

A fűszerezés:

  • 1 db fahéjrúd
  • 2 db csillagánizs
  • 1 teáskanál egész koriandermag
  • 4 db fekete kardamom
  • 1 kávéskanál egész szegfűbors
  • 1 kávéskanál fekete bors
  • cukor
  • vietnami halszósz
  • 1 citrom vagy lime leve

A tálaláshoz:

  • 50 dkg rizstészta
  • 1 csokor koriander
  • 1 csokor thai bazsalikom (lásd jegyzet)
  • 1 csokor db újhagyma
  • friss chili ízlés szerint
  • 2 db lime vagy citrom
  • 100 g babcsíra 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Először a csirkét egy nagy lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, majd nagy lángon felforraljuk.
  2. Amint elkezd bugyogni, egyből takarékra vesszük alatta a lángot! (Közben a felszínén keletkező habot leszedjük róla.)
  3. A vöshagymát és gyömbért félbe vágjuk (meghámozni egyiket sem kell) és vágott felükkel lefelé egy forró serpenyőbe tesszük és addig pirítjuk amíg intenzív színt nem kap. Úgy is mondhatnám, amíg szinte meg nem feketedik. Ekkor fogjuk és a csirkéhez adjuk.
  4. Beletesszük a meghámozott réjcsapretket is, valamint a keresztben félbehasított egész fej (igen, fej, nem gerezd!) fokhagymát. Mehet hozzá még egy egészen kevés só is és így főzzük, másfél-két órát. Alacsony lángon, épphogy csak bugyogjon.
  5. Ezután újra felforrósítjuk a serpenyőt és beletesszük a fűszereket és addig pirítjuk, amíg jó intenzív illatuk nem lesz, majd hozzáadjuk az alapléhez. Újabb egy óra főzés következik, amíg kieresztik minden aromájukat.
  6. Legvégül elzárjuk alatta a lángot, kivesszük belőle a csirkehúst, valamint kihalászunk minden nagyobb ízesítő elemet is. Hagyjuk negyed órát állni a levet, hogy leülepedjen.
  7. Ekkor finom szűrőn (vagy szűrőbe tett gézlapon még jobb) merőkanállal átszűrjuk, ügyelve arra, hogy az alján keletkezett darabokat ne kavarjuk fel.
  8. Ha megvan az átszűrt, tiszta lé, akkor ezt lehet tovább ízesíteni, méghozzá halszósszal és cukorral, valamint kevés citrom- vagy limelével. Ellítsuk be hozzávetőlegesen az arányokat, tálalásnál úgyis adhatunk még hozzá, ha szükséges.
  9. A rizstésztát a csomagoláson található utasítások szerint elkészítjük (van amelyiket főzni is érdmes, van amit elég csak áztatni, úgyhogy olvassuk el), majd a friss fűszernövényekkel, chilivel és lime gerezdekkel tálaljuk a levest. A levesben főtt csirkehúst is felszeletelhetjük/összetépkedhetjük hozzá.

MEGJEGYZÉS

A thai bazsalikom íze igen friss, kicsit ánizsos és olyan, mintha a bazsalikomot pluszben a mentával ötvöznék. Ha tehetitek, szerezzétek be, mert nagyon feldobja a végeredményt! Az Ázsia Bt.-ben vagy pedig a a Fény Utcai Piaon a BirdsFruit standjánál érdemes próbálkozni.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...