Elronthatatlan pavlova

írta Kárai Dávid

A pavlováról nekem sokáig csak az volt meg, hogy egy nagyon édes, kemény habcsók. Pedig ha jól van elkészítve, sokkal izgalmasabb ennél. Kívül egy ropogós, törékeny héj, belül egy könnyű, habos pillecukor, a tetején egy krémesen lágy tejszínhab, a korona pedig rajta a friss gyümölcs.

A tökéletes összhatás kulcsa, hogy nem szabad a tejszínt édesíteni, és a gyümölcsöknél is jó, ha picit savanykás ízeket is hoznak. Ezért is tettem kevés lime-ot az eperpürébe, amit nem cukroztam, hanem hogy még epresebb íze legyen, egy-két kanál eperszörppel főztem fel.

Sok trükk és praktika létezik a pavlova sütéséhez, de nekem az a tapasztalatom, hogy inkább a recept a dolog kulcsa. Mindent szépen le is írtam a bejegyzésben, ez alapján bátran nekiállhattok, nem lesz vele gond. Amire figyelni kell: 110 fokos sütő, szigorúan légkeverés nélkül; egy óra után el kell zárni a sütőt és ott hagyni kihűlni, anélkül, hogy kinyitnád az ajtót.

A Spájz Szörp csapatát pedig már bemutattam nektek a múlt héten, de linkeltem újra a velük készített interjút, mert szerintem nagyon inspiráló az ő munkájuk. Ha kedvet kaptok kipróbálni a szörpöket, akkor a webshopukban kaptok most 20% kedvezményt a DAVID20 kóddal!

Habkönnyű pavlova eperöntettel

A pavlováról nekem sokáig csak az volt meg, hogy egy nagyon édes, kemény habcsók. Pedig ha jól van elkészítve, sokkal izgalmasabb ennél.… Desszert Elronthatatlan pavlova European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A pavlovához:

  • 6 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 26 dkg cukor
  • 1,5 dkg kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál almaecet
  • 2 dl hideg tejszín

Az eperöntethez:

  • 15 dkg friss eper
  • ½ lime leve
  • 2 evőkanál eperszörp

A tálaláshoz:

  • 10 dkg friss eper
  • 1 marék áfonya

ELKÉSZÍTÉS

A cukorból tegyél 3 evőkanállal egy kis tálkába, add hozzá a keményítőt, majd keverd el. A tojásfehérjéhez adj egy csipet sót, majd kezdd el habbá verni. Amikor kezd habos lenni, de még nincs kemény tartása, akkor kanalanként jöhet hozzá a cukor. Ha már jó kemény a hab, akkor add hozzá a maradék, keményítővel elkevert cukrot, végül pedig az almaecetet is keverd bele.

Sütőpapírral bélelj ki egy nagy tepsit, rajzolj rá 4 db 12 centis vagy 6 db 10 centis kört, attól függően mekkora pavlovákat szeretnél. Oszd el egyenlően a tojáshabot és formázd meg a pavlovákat úgy, hogy a teteje lapos maradjon, mert ide kerül később a tejszínhab és a gyümölcs. 110 fokra előmelegített sütőben (légkeverés nélkül) süsd egy órán át, majd kapcsold le a sütőt, és hagyd a sütőben kihűlni (legalább még két órát, de akár egy éjszakát is).

Az epret tisztítsd meg és aprítsd fel, majd a lime levével és a szörppel együtt forrald össze. Ha az eper már megpuhult, botmixszerrel pürésítsd, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd tálalásig tedd a hűtőbe.

A pavlovákat óvatosan szedd le a sütőpapírról, majd a tetejüket nagyon finoman, óvatosan vágd be késsel, hogy hozzáférj a tetején található üreghez, ide jön majd a tejszínhab.

A hideg tejszínt verd kemény habbá, halmozd a pavlova közepébe, locsold meg az epres öntettel, díszítsd friss gyümölcsökkel.

MEGJEGYZÉS

Készíthetsz egy nagy pavlovát is, ilyenkor a sütés idő a következő szerint alakul: 60 percig 110 fokon majd 45 perc 100 fokon. Ezután szintén a sütőben hagyjuk kihűlni.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...