Fahéjas-pekándiós babka

írta Kárai Dávid

Ha babkáról van szó, nekem ez a fahéjas-kardamomos-pekándiós a kedvencem, mert olyan mint egy jó nagy és szaftos fahéjas csiga. Nem, abszolút nem egy diétás édesség, sőt! De pont a sok vajtól és cukortól lesz istenien kényeztető és nem is süti meg minden héten az ember, úgyhogy a különlegesebb alkalmakkor simán belefér, ne stresszeljen ezen senki.

Arról nem is beszélve, hogy szuperül rá lehet vele hangolódni a karácsonyra is, mert a tésztát be kell keverni, betenni a hűtőben, és ott egy éjszakát pihentetni, majd másnap lehet tölteni és megsütni. Kicsit hosszadalmasnak tűnik az elkészítése, de abszolút nem bonyolult, ne ijedjetek meg.

Én a klasszik Ottolenghi receptet követem, annyi módosítással, hogy csak egy kalácsot sütök, mert az nálunk bőven elég, így a receptet is eszerint módosítottam.

Fahéjas-pekándiós babka

Ha babkáról van szó, nekem ez a fahéjas-kardamomos-pekándiós a kedvencem, mert olyan mint egy jó nagy és szaftos fahéjas csiga. Nem, abszolút… Receptek Fahéjas-pekándiós babka European Nyomtatás
Adag: 23 centis formához Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 26,5 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • ½ narancs reszelt héja
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 60 ml tej
  • 1 csipet só
  • 7,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 evőkanál olaj a tál kikenéséhez
  • 1 evőkanál vaj a forma kikenézéshez

A töltelékhez:

  • 2 evőkanál nádcukor
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 5 dkg pekándió (lehet sima dió is)

A sziruphoz:

  • 80 ml víz
  • 13 dkg cukor
  • 1 teáskanál narancsvirágvíz (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a narancs héját egy tálba tesszük, majd alaposan elkeverjük. A tojást elkeverjük a tojássárgájával és a tejjel, majd a lisztes keverékhez öntjük és robotgéppel elkezdjük összedolgozni a tésztát. 2-3 perc múlva, amikor a tészta már kezd összeállni, elkezdjük fokozatosan hozzáadagolni a kockára vágott vajat, majd ha már az összes belekerült, további 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, amíg szép fényes és rugalmas nem lesz. A tésztából egy nagy gombócot formázunk és olajjal kikent tálba tesszük. A tetejére egy frissentartó fóliát teszünk és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Másnap összeállítjuk a tölteléket: ehhez a pekándió kivételével minden hozzávalót egy kis lábasba teszünk és addig melegítjük, amíg a vaj el nem olvad. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk addig hűlni, amíg kinyújtjuk a tésztát.

A hűtőben pihentetett tésztát kicsomagoljuk, majd enyhén lisztezett felületen fél centis vastag, nagyjából 30x40 centis téglalap alakúra kinyújtjuk. Megtöltjük a töltelékkel úgy, hogy a szélén 2-2 centis peremet hagyunk, majd megszórjuk az apróra vágott pekándióval is. A hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekerjük. A két végét, ahol kevesebb a töltelék, levágjuk, majd az egészet középen kettéhasítjuk. Az így kapott két tésztát összefontjuk úgy, hogy lehetőség szerint a vágott rész mindig felfelé nézzen. Megformázzuk, majd kivajazunk egy 10x23 centis kenyérformát és óvatosan belefektetjük. Letakarva egy órát kelesztjük. Ezután 190 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

A sziruphoz a cukrot a vízzel és narancsvirágvízzel összeforraljuk, majd hagyjuk hűlni addig, amíg megsül a kalács.

Ha a kalács elkészült, még forrón meglocsoljuk a sziruppal és a formában hagyjuk kihűlni. (Soknak tűnhet elsőre a szirup mennyisége, de tényleg kelleni fog rá az összes, szépen felszívja majd a tészta).

Ha kihűlt, felszeleteljük és tálaljuk.

 

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...