Hortobágyi palacsinta

írta Kárai Dávid

Ami a cukrászdában a puncsszelet, az az éttermekben a hortobágyi palacsinta, azaz legtöbbször egy maradékmentő kutyulmány. Pedig ha a vasárnapi ebéd két legfinomabb fogása találkozik egy ételben, az csak jó lehet és jó is, csak nem szabad elcsalni.

Én főzök hozzá egy külön adag pörköltet csirkecombból, mert a csontos-bőrös húsrészektől lesz jó sűrű és finom a szaft, amit aztán liszt nélkül, viszont jó sok tejföllel összeturmixolok és ezt keverem hozzá a finomra aprított húshoz meg ezzel öntöm le a betöltött palacsintákat. Aztán már csak egy adag sajt kell a tetejére, mert ugye tudjuk, hogy az olvadó, aranybarnára pirult sajttól minden finomabb lesz. 

Három dolgot emelnék ki a receptből, az egyik a hús körbepirítása. Csirkepörkölt a neve ugye, ami attól (is) lesz ízes, hogy a hús meg kell pirítani, mert a pörzsanyagok egészen más karaktereket hoznak elő. Ezt lehet egy sütőpapírral bélelt tepsin is a sütőben, jó nagy hőfokon, de lehet az edényben is, ha nem akarsz plusz mosatlant. Kell még a pörköltbe jó sok hagyma, ettől lesz picit édeskés meg a turmixolás után sűrű. Azt tanultam, hogy pontosan fele annyi súlyú hagyma kell hozzá, mint amennyi a hús és szerintem tényleg így van, próbáld ki.

Az utolsó pedig a palacsintatészta. Nekem ugyan van egy bevált receptem, de most mégis lecseréltem erre, ami a sós, töltött palacsintákhoz tényleg isteni. Érdemes úgy megsütni őket, hogy az egyik felüket barnára, a másikat fordítás után viszont épp csak annyira, hogy már ne ragadjon, nem is kell színt kapnia. Erre utóbbi kerül a töltelék így szaftosabb marad belül a palacsinta.

Hortobágyi palacsinta

Ami a cukrászdában a puncsszelet, az az éttermekben a hortobágyi palacsinta, azaz legtöbbször egy maradékmentő kutyulmány. Pedig ha a vasárnapi ebéd két… Receptek Hortobágyi palacsinta magyar Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A töltelékhez:

  • 2 evőkanál libazsír
  • 5 db csirke felsőcomb
  • 3 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 dl víz
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csipet köménymag
  • só, bors
  • 20 dkg zsíros tejföl

A palacsintához:

  • 2 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 12 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl szódavíz
  • nagy csipet só
  • 1 evőkanál olaj (plusz a sütéshez)
  • 15 dkg reszelt sajt (a sütéshez)

ELKÉSZÍTÉS

1. A zsírt egy nagyobb lábosban forrósítsd fel, majd a combok mindkét oldalát pirítsd meg benne. Ha szép aranybarnák, vedd ki és tedd félre őket.

2. Az edénybe, a visszamaradt zsiradékon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát. Amikor már üveges és itt-ott kezd megbarnulni, reszeld hozzá a fokhagymát, add hozzá a fűszerpaprikát, alaposan forgasd át, majd öntsd fel vízzel.

3. Mehet bele az apróra vágott paprika és paradicsom, a kömény, valamint só és bors. 20-25 pedig főzdd, hogy besűrűsödjön és a zöldségek összeessenek.

4. Ekkor tedd bele az előzőleg átpirított combokat, tedd rá a fedőt és addig főzd, így 10 percig, majd ezután fedő nélkül egészen addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul, a szaftja pedig besűrűsödik.

5. Szedd ki belőle a húst, a bőrét távolítsd el (erre nem lesz szükséged), majd a húst késsel vagy aprítógépben vágd finomra.

6. A szaftot a tejföllel együtt turmixold le és keverj annyit a húshoz, hogy krémes tölteléket kapj.

7. A palacsintához a tészta hozzávalóit alaposan keverd ki, tedd fél órára a hűtőbe, majd olajjal kikent serpenyőben süsd ki őket.

8. Töltsd meg a palacsintákat 2-2 evőkanál húsos töltelékkel, tekerd fel őket és tedd hőálló edénybe. Öntsd le szafttal (édemes belőle még egy keveset félre tenni a tálaláshoz is), szórd meg reszelt sajttal, majd tedd 200 fokos sütőbe, annyi időre, amíg a sajt szépen rá nem pirul.

9. Savanyúsággal vagy uborkasalátával tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...