Klasszikus vadasrecept szalvétagombóccal

írta Kárai Dávid

Még tavaly lengettem be egy vadasreceptet, viszont ez egy olyan étel, amit intuitívan, azaz érzésre szoktam főzni. A pontos mennyiségeket nem jegyeztem fel készítés közben, úgyhogy újra meg kellett főznöm ahhoz, hogy biztos ne írjak hülyeséget.

Én marhából főzöm, egész pontosan stefániából vagy fehérpecsenyéből, amit szeletelve szoktam kérni a hentesnél. A szeletek átpirítom, kiszedem, majd megy a helyére a zöldség. Itt arra kell figyelni, hogy a répa legyen túlsúlyban, ettől lesz szép színe meg még édesebb íze. Ha a zöldség kezd pirulni, adok hozzá cukrot, ezzel is átpörgetem, hogy karamellizálódni tudjon, majd felöntöm kevés fehérborral, hogy az edény aljára tapadt pörzsanyagok is feloldódjanak. Ezután ha van itthon akkor annyi húsleves megy rá, ami kb ellepi. Ha nincs húsleves, lehet helyette víz is. 150 fokos sütőben 2-2,5 óra kell neki hogy a hús puha legyen.

Ezután kiszedem a hússzeleteket és az szűrőkanállal az összes zöldséget turmixba pakolom és a levéből csak annyit teszek rá, hogy a kívánt állagot elérjem, azaz sűrű maradjon és ne kelljen extra lisztet vagy bármi mást beletenni. Ha a színe nem lenne elég intenzív, fel lehet turbózni kurkumával. Nem kell félni, ízt nem, színt annál inkább ad hozzá.

A legvégén pedig be kell állítani a sós-édes-savanykás-pikáns ízeket cukorral, citromlével, mustárral. Ezt viszont tényleg nem lehet pontosan megadni, miből mennyi kell hozzá, hiszen sok függ az alapanyagoktól, meg attól is, ki hogy szereti a legjobban. Szóval itt kóstolgatni kell, de nem nagyon lehet elrontani, csak figyelni kell az ízekre.

A szalvétagombócnál már egyértelműbb a helyzet. Azt én szeretem fóliába csomagolva megformázni és megfőzni, de persze lehet belőle golyókat is csinálni.

Még tavaly lengettem be egy vadasreceptet, viszont ez egy olyan étel, amit intuitívan, azaz érzésre szoktam főzni. A pontos mennyiségeket nem jegyeztem… Receptek Klasszikus vadasrecept szalvétagombóccal European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A vadashoz:

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kg marhahús felszeletelve (stefánia vagy fehérpecsenye)
  • 1 nagy vöröshagyma (kb. 20 dkg)
  • 1 kis db zeller (kb. 18 dkg)
  • 1 normál fehérrépa (kb. 10 dkg)
  • 5 db sárgarépa (kb. 40 dkg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér (kb. 1 dkg)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 liter húsleves vagy víz
  • 1 evőkanál borókabogyó
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 2 teáskanál só
  • 3 db babérlevél
  • 2-3 teáskanál mustár
  • 1 kis citrom levele, a végén
  • cukor ízlés szerint, a végén
  • mustár ízlés szerint, a végén
  • 2 evőkanál tejföl (elhagyható)

A szalvétagombóchoz:

  • 5 db zsemle (kb. 30 dkg)
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kis db vöröshagyma
  • ½ teáskanál só
  • bors

ELKÉSZÍTÉS

Az olajat egy sütőbe is tehető edényben forrósítsd fel, majd több részletben pirítsd át benne a hússzeletek mindkét oldalát. Ha egy adag kész, egy tányérra tedd félre.

A zöldségeket tisztítsd meg, majd vágd nagyobb darabokra őket (a gyömbért hagyd egyben, hogy később ki tudd venni) és tedd az edénybe. Ha szükséges, pótold az olajat, majd nagy lángon kezd el pirítani őket. Amikor már kezdenek színt kapni, adj hozzá két evőkanál cukrot és addig pirítsd tovább, amíg kicsit karamellizálódni nem kezd. Ekkor óvatosan öntsd fel a fehérborral, majd forrald pár percig, amíg a felére csökken a folyadék mennyisége. Ekkor tedd vissza a hússzeleteket, majd öntsd fel annyi húslevessel vagy vízzel, ami pont ellepi. A borókabogyót és a fekete borsot csomagold gézlapba vagy tedd teatojásba és így add hozzá. Dobd bele a babérlevelet, add hozzá a mustárt és a sót, majd tedd rá a fedőt és tedd 2-2,5 órára 150 fokos sütőbe. Egy óra után vedd le róla a fedőt és így süsd tovább. Addig kell a sütőben hagynod, amíg a hús omlós és puha nem lesz. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy beleszúrsz egy villát.

Ha a hús megpuhult, akkor vedd ki őket egy tányérral, a zöldségeket pedig szűrőlapáttal szedd át egy turmixgépbe. Adj hozzá egy-két merőkanállal a lébő, a tejfölt, majd turmixold simára. Annyi levet adj hozzá, hogy sűrű mártásállagú legyen.
Ezután állítsd be az ízeket: adj hozzá ízlés szerint cukrot, mustárt és citromlevelet.

A szalvétagombóchoz a zsemléket vágd fel nagyobb kockákra, majd 200 fokos sütőben pár perc alatt pirítsd meg őket. Ezután tedd egy nagy keverőtálba, locsold meg a tejjel és hagyd állni 10-15 percet.

Ezután add hozzá a felvert tojásokat, a felaprított petrezselyemet. Az olajat egy kis serpenyőben forrósítsd fel, majd pirítsd meg rajta a hagymát és így add a zsemléhez. Mehet még bele kevés frissen őrölt bors, majd az egészet alaposan keverd össze.

A masszát oszd két adagra, majd terítsd magad elé egy nagyobb darab frissentartó fóliát. Csomagold bele a zsemlés masszát, majd magad előtt hengergetve formázz belőle egy tömör rudat. Ismételd meg a másik adaggal is, majd csomagold mindkettőt alufóliába és forrásban lévő vízben főzd 20 percig. Félidőben forgasd át.

Csomagold ki, hagyd pár percet hűlni, majd a vadassal tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...