Madártejtorta

írta Kárai Dávid

Hogy lehet-e a madártejből tortát rittyenteni? Miazhogy!

A madártej az egyik olyan desszert, amit ha meglátok egy étlapon, nem kérdés, hogy azt választom. Tudjátok, egyébként is nagy vaníliafan vagyok, plusz az a könnyedség és krémesség, ami az egészet uralja, az a legnagyobb erénye.

Ugyanezt próbáltam most egy tortába átületetni: lágy vaníliakrém szaftos, vajas piskóták között, a tetején pedig az elmaradhatatlan tojáskorona, ugye. Ezt én karamellizáló-pisztollyal pirítottam rá, de tudom, hogy ez nem minden háztartás alapkelléke, úgyhogy a receptben a sütős változatot írtam le.

Kifejezetten jót tesz a tortának, ha egy éjszakát áll a hűtőben, mert így a piskóta kicsit magába szív a krémből, jobb tartása is lesz a sütinek és könnyebb szeletelni, na meg finomabb is, szóval bátra készítsétek el akár előre.

Madártejtorta

Hogy lehet-e a madártejből tortát rittyenteni? Miazhogy! A madártej az egyik olyan desszert, amit ha meglátok egy étlapon, nem kérdés, hogy azt… Receptek Madártejtorta European Nyomtatás
Adag: 20 centis tortaforma
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 nagy csipet só
  • ½ vaníliarúd magjai

A krémhez:

  • 2,75 dl tej
  • 8 db tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • ½ vaníliarúd magjai
  • 2,5 dl habtejszín
  • 10 g zselatin

Az oldalára:

  • 10 dkg szeletelt mandula

A tetejére:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg cukor

ELKÉSZÍTÉS

A piskótát érdemes két részletben megsütni és úgy csak félbe kell őket vágni, ehhez a fenti mennyiségeket felezni kell. Azaz először 3 egész tojást egy csipet sóval kezd el felverni. Amikor már kezd fehéredni, kanalanként adj hozzá 10 dkg cukrot, majd amikor az összes cukrot felvette, add hozzá a vanília kikapargatott magjait, majd folyamatosan csorgatva, lassan dolgozd bele az olvasztott vajat is. Ezen a ponton állítsd le a robotgépet, szitáld bele a lisztet és spatulával dolgozd simára a tésztát.

Egy 20 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral, majd mehet bele az elkészített tészta és 185 fokon 25-30 perc sütés kell neki. Mielőtt kivennéd, ellenőrizd, hogy szép aranybarna-e és szúrj bele a fogpiszkálót is, hogy meggyőződj róla, hogy középen is átsült-e.

Ha elkészültél a piskótával, ismételd meg a műveletet mégegyszer a következő tortalaphoz.

Ha mindkét tortalapod kisült, hagy őket teljesen kihűlni, utána vágd félbe őket.

A krémhez a tejet kezdd el melegíteni a vaníliával, közben keverd simára a tojások sárgáját a cukorral. Amikor a tej már gőzölög, folyamatos keverés mellett, lassan csorgasd hozzá a tojásos keverékhez, majd az egészet öntsd vissza az edénybe. Közepes lángon addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Ezalatt porzselatint keverd el 1/2 dl hideg vízzel és tedd félre.

Ha a krém besűrűsödött, húzd le a tűzről, keverd hozzá az előzőleg elkészített zselatint, majd tedd félre, a felszínére simíts egy fóliát, nehogy megbőrösödjön és hagyd, hogy teljesen kihűljön.

Ha a krém már kihűlt (fontos, hogy tényleg szobahőmérsékletű legyen, különben összeesik majd a hab), akkor a hideg habtejszínt kezdd el felverni. Amikor már szét tartása van, forgasd össze a vaníliás krémmel, majd az egészet tedd a hűtőbe egy-két órára.

A tojáshabhoz a tojásfehérjét a cukorral együtt tedd hőálló tálba, majd egy kisebb edényben forralj vizet és vízgőz felett melegítsd a tojásfehérjét 50 fokig. Ha nincs hőmérőd, akkor ez nagyjából tíz percet jelent, a lényeg, hogy elolvadjon benne az összes cukor. Melegítés közben időnként keverd át. Ha elérte a kellő hőfokot, akkor a tojásfehérjét öntsd át egy másik tálba és robotgéppel verd kemény habbá, egészen addig amíg szobahőmérsékletű nem lesz.

Jöhet az összeállítás: a krémet oszd négy felé, majd az első adaggal kendd meg az első tortalapot. Erre jöhet a következő lap és egy újabb adag kém, majd rá a harmadik lap és a harmadik adag krém.

A negyedik, utolsó tortalap tetejére kendd rá a tojáshabot, majd told a sütőbe és grillfokozaton vagy magas hőfokon picit pirítsd rá a habot. Ha kész, óvatosan helyezd ezt a lapot a torta tetejére, majd az oldalát kendd körbe a maradék krémmel és szórd meg száraz serpenyőben átpirított mandulával.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...