Málnás-pisztáciás torta

írta Kárai Dávid

Az igazi pisztáciáért rajongok. Fagyiban, sütiben, bárhogy. Nem volt kérdés, hogy amikor Olaszországban  voltunk, hozok haza egy adag szicíliai pisztáciapasztát. Ez gyakorlatilag egy natúr, krémesre darált pisztácia, mindenféle hozzáadott cucc (olaj, cukor, színezék) nélkül. Nem olcsó, az az 50 g-os üveg, amit én vettem 10 euro volt, de annyira intenzív, hogy tényleg kevés elég belőle. Ehhez a tortához alig több, mint a felét használtam fel. Egyébként itthon is találtok ilyet, például a Culinarisban, és még az ára is jobb amúgy.

Klasszikus piskóta az alapja, ezt már mutattam nektek. Én még nem találtam ennél jobb piskótareceptet, ami ennyire könnyű és puha. A krémhez most volt először bátorságom egyszerre felverni a habtejszínt a mascarponéval, mert paráztam tőle, hogy így nem lesz belőle hab, de jelentem, lesz. Szóval a krém hozzávalóit egyszerűen csak össze kell keverni, a piskótákat megkenni jófajta málnalekvárral, az egészet rétegezni és kész is a szuper torta.

Gyönyörű pasztellzöld színű, mert a torta bevonáshoz is ezt a pisztáciás krémet használtam fel. Mivel nincs szezonja ezért csak díszítésnek használtam hozzá málnát, plusz még maradék habcsókokat, amit a kamrában találtam. Nem is kell szerintem túlbonyolítani.

Ünnepi tortának is kiváló, szülinapra vagy húsvétra. Arra azonban ügyeljetek majd, hogy nagyon könnyű az a krém, amivel töltve van, szóval csak óvatosan bánjatok vele!

Málnás-pisztáciás torta

Az igazi pisztáciáért rajongok. Fagyiban, sütiben, bárhogy. Nem volt kérdés, hogy amikor Olaszországban  voltunk, hozok haza egy adag szicíliai pisztáciapasztát. Ez gyakorlatilag… Receptek Málnás-pisztáciás torta European Nyomtatás
Adag: 20 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg finomliszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 csipet só

A pisztáciás krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dl hideg habtejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • 3 dkg pisztáciapaszta

Az összeállításhoz:

  • 6 evőkanál málnalekvár

ELKÉSZÍTÉS

A piskótához a tojásokat válaszd szét és a sárgájákat a cukor egyharmad részével fehéredésig keverd. Ez legalább 5-6 percet jelent, amíg jó habos nem lesz és tényleg halványsárgára átvált a színe.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verd fel 70%-ig, azaz lágy hab legyen. Utána add hozzá a maradék cukrot, ezt is két részletben: várd meg hogy az első adag cukrot felvegye a tojásfehérje, és 1-2 perc után mehet hozzá a maradék.

A tojásfehérjehab negyedét óvatosan forgasd a sárgájába, majd most az egész tojássárgájás habot a fehérjehabba keverd bele óvatos mozdulatokkal.

A lisztet a sóval együtt szitáld a tojáshoz és szintén óvatos, nagy mozdulatokkal keverd simára. Arra ügyelj, hogy könnyen ott marad a tál közepén egy lisztcsomó, ezt is keverd el. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsd bele (az oldalát ki lehet vajazni, de én ha megsült, egy éles késsel inkább körbevágom, ami a karika peremén körbefuttatok). 175 fokon 35-40 perc alatt süsd készre. Mielőtt kivennéd, tűpróbával ellenőrizd, hogy valóban átsült-e. Ha a piskóta megsült vedd ki, hagyd langyosra hűlni, majd vedd ki a formából és vágd három egyenlő részre. 

A krémhez a pisztácia kivételével összes hozzávalót tedd egy nagy tálba, majd robotgéppel közepes fokozaton kezdd el felverni. Akkor lesz jó, ha a tejszínből kemény habot vertél és van tartása a krémnek. Ekkor add hozzá a pisztáciát is és dolgozd el benne.

Az alsó piskótalapot kendd meg a málnalekvár felével, majd óvatosan kendd rá a pisztáciás krém harmadát. Erre helyezd rá óvatosan a következő tortalapot, amit kenj meg a maradék lekvárral, erre jöhet a pisztáciás krém következő harmada, végül a tetejére az utolsó tortalap. A legvégén az egészet vondd be a maradék pisztáciás krémmel és díszítés előtt tedd legalább egy órára a hűtőbe, hogy jól meg tudjon dermedni.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...