Sóskaramellás krémes

írta Kárai Dávid

Ez a sóskaramellás krémes még akkor kúszott be a gondolataimba, amikor pár héttel ezelőtt megláttam a névtábláját egy cukrászda kirakatában. Akkor nem ezt választottam, de azóta nem is tudtam kitessékelni a fejemből, úgyhogy inkább most megsütöttem.

Két ropogós réteg leveles tészta között egy jó vastag tejszínnel habosított karamellpuding. Nem lehet nem szeretni. 

A karamell készítésénél az én trükköm, hogy a cukrot mindig kevés vízzel együtt kezdem el melegíteni. Így egyenletesebben olvad és nem is szabad kevergetni addig, amíg teljesen fel nem olvadt.

Utána a langyos tejet óvatosan öntsd bele és ne ijedj meg ha azonnal megdermed a karamell, hiszen ahogy tovább melegíted majd, szépen beleolvad minden cseppje a tejbe. Én a felső tésztalapot megszórtam durvára darált grillázzsal, mert ebből most még egy kis maradék a kamrámban, de ez elhagyható vagy akár sima darált dióra is cserélhető.

Ehhez a sóskaramellás krémes recepthez jól jön egy állítható, szögletes sütőforma. Ha ilyened nincs, akkor keress egy méretben megfelelő tepsit, amibe kényelmesen elfér ekkora adag. Merthogy ebből a mennyiségből 12 db, viszonylag megtermett krémes lesz, szóval akár bátran felezheted is az adagokat.

Sóskaramellás krémes

Ez a sóskaramellás krémes még akkor kúszott be a gondolataimba, amikor pár héttel ezelőtt megláttam a névtábláját egy cukrászda kirakatában. Akkor nem… Receptek Sóskaramellás krémes European Nyomtatás
Adag: 12 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 20 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 liter tej
  • 25 dkg tojássárgája (kb 13 db)
  • 60 g keményítő
  • 6 g lapzselatin
  • 7,5 dl habtejszín
  • 2 nagy csipet só
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 db friss leveles tészta
  • 3 evőkanál darált grillázs a tetejére (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS

A tejet egy edényben melegítsd forráspontig.

A cukrot és a vizet öntsd egy edénybe, majd közepes lángon kezdd el melegíteni egészen addig, amíg karamellizálódni nem kezd és borostyánszínűvé válik.

Ekkor óvatosan öntsd hozzá a tej felé és addig főzd, amíg az karamell teljesen el nem olvad benne.

A zselatinlapokat áztasd hideg vízbe.

A keményítőt a tojások sárgájával keverd simára, majd folyamatos keverés mellett add hozzá a maradék tejet. Öntsd össze a karamellás tejjel és az egészet közepes lángon, kézi habverővel folyamatosan kevergetve addig főzd, amíg sűrű, pudingszerű nem lesz.

A zselatinlapokat nyomkodd ki és keverd el a forró pudingban, majd fóliával takard le a tetejét, hogy ne bőrösödjön meg és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.

Ha a puding már kihűlt, süsd meg a krémeshez a tésztalapokat. A friss leveles tésztát csomagold ki és a sütőpapírral együtt tedd tepsire. Szurkáld meg villával, majd fektess rá egy másik sütőpapírt és a tetejére rakj egy másik tepsit, ami lesúlyozza. Ennek köszönhetően sütés közben nem emelkedik meg annyira. Tedd 180 fokos sütőbe 15 percre, ezután vedd le a tetejéről a tepsit és a sütőpapírt, szórd meg vékonyan porcukorral és tedd vissza a sütőbe, amíg rá nem karamellizálódik. Ugyanígy süsd meg a másik lapot is, annyi különbséggel, hogy a tetejét a porcukor mellett szórd meg durvára darált grillázzsal is.

Ha a tésztalapok megsültek és kihűltek, akkor a karamellás pudingot robotgéppel keverd át, majd egy másik edényben verd kemény habbá a tejszínt és forgasd össze a pudingos krémmel. Ízlés szerint adj hozzá sót (mindig csak egy keveset, kóstold meg és ha szükséges rakj még bele).

Az egyik tésztalapot vágd akkor méretűre, hogy egy magasabb falú tepsibe beleférjen, majd fektesd bele. Kend el a tetején a krémet. A másik, grillázzsal szórt tésztalapot vágd fel 12 egyforma részre, majd fektesd a krém tetejére. (Így egyszerűbb lesz a krémeseket felszeletelned.)

Tedd hűtőbe egy éjszakára, de legalább 3-4 órára. Másnap recés késsel óvatosan szeleteld fel a tésztalapok mentén és tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...