Itt egy újabb lisztmentes sütemény, a svéd mandulatorta! Szeretem benne azt a fondorlatosságot, hogy a krémnél megmaradt tojásfehérjéből sül a piskóta, így nincs pazarlás. Előre megcsinálható ez is, jót tesz neki ha áll egy picit a hűtőben, szóval elő tudsz vele készülni az ünnepre. Akkor se félj elkészíteni, ha nem tudsz tökéletesen tortát bevonni, mert a pirított mandula segít elfedni minden hibát.
Én szeretem egyben sütni a piskótát és utána szétvágni, de persze te elkészítheted két adagban is. Az összeállításnál fontos, hogy a piskóták már teljesen kihűljenek, máskülönben megolvad a krém és elkezd folyni. Ugyanez igaz a bevonáshoz használt pirított mandulára is.
A pirított mandulát mindig száraz, közepesen forró serpenyőben készítsd és szorgosan figyeld és folyamatosan mozgasd, mert könnyen odakap és megpörkölődik. Ha nem kapsz szeletelt mandulát, akkor darált mandulával is bepanírozhatod a tortát.
Szülinapra is csinos darab, de én karácsonyra is bátran ajánlom, mert egy a hideg pohár pet-nat társaságában a svéd mandulatorta tökéletes zárása lehet az ünnepi ebédnek vagy vacsorának. A pet-nat egyébként az egyik legrégebbi fajtája a pezsgőkészítésnek, ami manapság kezd szépen visszajönni a természetes, biodinamikus borokkal együtt. Még az erjedés vége előtt palackozzák, degorzsálás nélkül készül és gyönyörű opálos színe van.