Svéd mandulatorta

írta Kárai Dávid

Itt egy újabb lisztmentes sütemény, a svéd mandulatorta! Szeretem benne azt a fondorlatosságot, hogy a krémnél megmaradt tojásfehérjéből sül a piskóta, így nincs pazarlás. Előre megcsinálható ez is, jót tesz neki ha áll egy picit a hűtőben, szóval elő tudsz vele készülni az ünnepre. Akkor se félj elkészíteni, ha nem tudsz tökéletesen tortát bevonni, mert a pirított mandula segít elfedni minden hibát.

Én szeretem egyben sütni a piskótát és utána szétvágni, de persze te elkészítheted két adagban is. Az összeállításnál fontos, hogy a piskóták már teljesen kihűljenek, máskülönben megolvad a krém és elkezd folyni. Ugyanez igaz a bevonáshoz használt pirított mandulára is.

A pirított mandulát mindig száraz, közepesen forró serpenyőben készítsd és szorgosan figyeld és folyamatosan mozgasd, mert könnyen odakap és megpörkölődik. Ha nem kapsz szeletelt mandulát, akkor darált mandulával is bepanírozhatod a tortát.

Szülinapra is csinos darab, de én karácsonyra is bátran ajánlom, mert egy a hideg pohár pet-nat társaságában a svéd mandulatorta tökéletes zárása lehet az ünnepi ebédnek vagy vacsorának. A pet-nat egyébként az egyik legrégebbi fajtája a pezsgőkészítésnek, ami manapság kezd szépen visszajönni a természetes, biodinamikus borokkal együtt. Még az erjedés vége előtt palackozzák, degorzsálás nélkül készül és gyönyörű opálos színe van. 

Svéd mandulatorta

Itt egy újabb lisztmentes sütemény, a svéd mandulatorta! Szeretem benne azt a fondorlatosságot, hogy a krémnél megmaradt tojásfehérjéből sül a piskóta, így… Receptek Svéd mandulatorta svéd Nyomtatás
Adag: 20 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A krémhez:

  • 6 tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg keményítő
  • 2,5 dl mandulatej (édesítetlen)
  • 12,5 dkg puha vaj
  • pár csepp mandulativonat vagy likőr (elhagyható)

A tésztához:

  • 6 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg darált mandula

A bevonáshoz:

  • 8 dkg szeletelt mandula

ELKÉSZÍTÉS

1. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel keverd simára, tedd félre. A mandulatejet melegítsd fel és amikor már gőzölög, akkor folyamatos keverés mellett add hozzá a tojásos keverékhez, majd az egészet öntsd vissza az edénybe és kavargatva addig főzd, amíg be jó sűrű, puding állagú nem lesz. Ha elkészültél, terítsd egy átlátszó fóliát közvetlenül a krém tetejére, hogy ne bőrösödjön, majd hagy szobahőmérsékletűre hűlni.

2. A piskótához a tojások fehérjét egy csipet sóval kezdd el habbá verni, majd amikor már kezd tartása lenni a habnak, három részletben dolgozd bele a cukrot és addig keverd, amíg kemény habot nem kapsz belőle. Add hozzá a darált mandulát, alaposan, de óvatosan forgasd össze, majd öntsd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába.

3. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsd aranybarnára, mielőtt kiveszed, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e. Ha kész, hagyd kihűlni teljesen, majd ezután vágd félbe.

4. Ha a krém kihűlt, akkor a puha vajat pár csepp mandulakivonattal együtt egy robotgép segítségével kezd el kihabosítani. Eztán több adagban dolgozd bele az előzőleg megfőzött krémet.

5. Az egyik tortalapot kezdd meg a krém felével, tedd rá a másik lapot, majd a maradék krémmel vond be a tortát.

6. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben pirítsd át, majd hagyd kihűlni. Ha kihűlt, akkor óvatosan szórd meg vele a torta tetejét és oldalát. Ezután érdemes a tortát pár órára hűtőbe tenni, hogy jól megdermedjen és szépen tudd szeletelni.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...