Lúdláb torta

írta Kárai Dávid

Azt hiszem ez a lúdláb torta ennél már nem lehetne csokisabb! Egyrészt egy kakaós piskótával indul, arra kentem egy adag ropogós réteget mogyorós kukoricapehelyből és csokiból. Ezt követte egy sor karamellizált meggybefőtt, majd egy vastag réteg étcsokimousse, végül pedig egy kakaós máz a tetejére. Igen, az íze pont olyan bitang, mint a kinézete.

Szóval ezt tényleg hardcore csokirajongóknak ajánlom, egyébként meg ne rémisszen meg a a hosszú recept, mert ez a bonyolultságára nincsen hatással. Úgy értem nincs benne semmi bonyolult technika (krémeket meg piskótát kell csak keverni), csupán sok a réteg benne, aminek az elkészítéséhez kell idő, ez igaz. Viszont előnye, hogy előre elkészíthető, így ha esetleg születésnapra vagy karácsonyra sütöd, akár már egy-két nappal korábban összedobhatod.

És ha már csoki meg csokiolvasztás, akkor mondom, a Kenwood Pattisier-ben van ilyen funkció is, mert amellett hogy beépített mérlege van, melegít is így például tésztát is tudtok benne keleszteni. Ha robotgépet kértek idén a Jézuskától és belefér a keretbe, akkor én jó szívvel ajánlom. Lassan két éve használom és nagyon szeretem, ahogy azt is, hogy sok kiegészítőt lehet rá pakolni, amiből most AJÁNDÉKBA választhattok egyet.

A bejegyzést a KENWOOD támogatta.

Lúdláb torta

Azt hiszem ez a lúdláb torta ennél már nem lehetne csokisabb! Egyrészt egy kakaós piskótával indul, arra kentem egy adag ropogós réteget… Receptek Lúdláb torta European Nyomtatás
Adag: 20 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A piskótához:

  • 2 tojás
  • 4 dkg cukor
  • 5 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál kakaópor

A ropogós réteghez:

  • 75 g étcsoki
  • 25 g mogyoróvaj (vagy más natúr magkrém)
  • egy csipet só
  • 40 g corn flakes

A karamellizált meggyhez:

  • 1 üveg meggybefőtt levével együtt
  • 1 csillagánizs

A csokimoussehoz:

  • 2,5 dl tej
  • 70 g tojássárgája
  • 35 dkg étcsoki
  • 2 evőkanál narancslikőr vagy rum (elhagyható)
  • 4 dl habtejszín

A bevonáshoz:

  • 12 g lapzselatin 
  • 26 dkg cukor
  • 10 dkg kakaópor
  • 230 g víz
  • 180 g habtejszín

A díszítéshez:

  • csokigolyó
  • reszelt csokoládé

ELKÉSZÍTÉS

A piskótához a tojásokat válaszd szét, a tojások sárgáját a cukor egyharmadával egy robotgéppel verd fehéredésig. A tojásfehérjét kezdd el felverni, majd amikor már lágy habot kaptál, két részletben add hozzá a maradék cukrot és verj belőle kemény habot. A tojásfehérjehab negyedét óvatosan keverd a sárgájába, majd most az egész tojássárgájás habot forgasd bele a fehérjehabba. A lisztet a kakaóporral együtt szitáld a tojáshoz és óvatos, nagy mozdulatokkal keverd simára a tésztát. Sütőpapírral bélelt, 20 centis tortaformába tedd, majd 175 fokon 20-25 perc alatt süsd készre. Mielőtt kivennéd, tűpróbával ellenőrizd, hogy valóban átsült-e. Ha kész, vedd kis és hagyd kihűlni. Ha kihűlt, egy tortakarikát oldalt bélelj ki waxfóliával vagy tekerd körbe frissentartó-fóliával, így könnyebb lesz a végén kivenned a tortát. Tedd a piskótalapot a karikába és alaposan szorítsd rá.

A ropogós réteghez a csokit a mogyoróvajjal együtt olvaszd fel, majd keverd el benne a sót és a kukoricapelyhet, majd egy rétegben simítsd a tortalapra.

A karamellizált meggyhez az egész üveg magozott meggybefőttet öntsd egy edénybe a levével együtt. Add hozzá a csillagánizst, majd nagy lángon addig főzd, amíg a leve szinte teljesen elfő és sűrű, szirupos karamellé változik. Zárd el alatta a lángot és hagyd kicsit hűlni, majd öntsd rá a csokoládés rétegre.

A csokimoussehoz egy kisebb edényben tejet a tojások sárgájával együtt keverd össze, majd folyamatos keverés mellett, addig melegítsd, amíg be nem sűrűsödik. Ha besűrűsödött, vedd le a tűzről, majd egy szűrőn át öntsd az összetört étcsokoládéra. Keverd össze, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon. Add hozzá az alkoholt (ha használsz) és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. A tejszínt verd habbá és forgasd össze a csokoládékrémmel, majd az egészet töltsd bele a tortaformába és tedd hűtőbe egy éjszakára.

A bevonáshoz a zselatinlapokat áztasd be hideg vízbe. A kakaóport a cukorral a vízzel és a tejszínnel keverd simára, majd forrald fel. Zárd el alatta a lángot és hagyd egy-két percet hűlni. A zselatinlapokból nyomkodd ki a vizet és keverd a még meleg csokoládés krémbe. Hagy hűlni, majd ha már nem forró, de még folyós, öntsd a torta tetejére és tedd a hűtőbe legalább egy órára.

A tetejét díszítheted csokigolyókkal és reszelt csokoládéval is.

MEGJEGYZÉS

A recept összeállításához Ötvös Zsuzsi receptkönyvét csaptam fel. Nagyon hasznos cukrász-biblia, sok-sok alaprecepttel!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...