Kecskesajtos panna cotta, birsalma, dió

írta Kárai Dávid

A birsalmákat bizony nem könnyű megszelídíteni. Keményen ellenáll és talán éppen ezért ritkán fordul meg a konyhában, kivéve ha birsalmasajtról van szó. Nem kell azonban félni tőle, én úgy szoktam kicselezni, hogy megpucolom, félbe vágom, fűszeres szirupba ültetem és betolom a sütőbe. A végén, miután vajpuhára párolódott, csak akkor vágom ki a magházát, így sokkal egyszerűbb vele dolgozni.

Csináltam hozzá most egy csinos tányérdesszertet, ami nagyon elegánsan néz ki, de semmivel nem bonyolultabb egy tiramisunál. A fűszeres birsalmákat meg ha üvegbe töltöd, kidunsztolod, akkor akár karácsonyig eláll és akár ez a panna cotta lehet az ünnepi desszertetek.

A panna cottát egy jó tanács: úgy a legkönnyebb kivarázsolni a formából, ha harminc másodpercre forró vízbe állítod, majd egy határozott mozdulattal a tányérra fordítod. Picit megolvad a külseje, ami lehet, hogy a tányérra is lefolyik majd, de ettől szerintem még szebb a tálalása, illetve belül tökéletes marad az állaga!

A bejegyzést a MIELE támogatta.

Kecskesajtos panna cotta, fűszeres birsalma, karamellizált dió

A birsalmákat bizony nem könnyű megszelídíteni. Keményen ellenáll és talán éppen ezért ritkán fordul meg a konyhában, kivéve ha birsalmasajtról van szó.… Receptek Kecskesajtos panna cotta, birsalma, dió European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A panna cottához:

  • 4 g lapzselatin 
  • 2,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 12 dkg lágy kecsesajt

A fűszeres birsalmához:

  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl vörösbor
  • 7 dkg cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 teáskanál szegfűbors (vagy 1 db csillagánizs)
  • 1 rúd fahéj
  • 4 db birsalma

A karamellizált dióhoz:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 marék dió
  • 1 teáskanál vaj

ELKÉSZÍTÉS

A panna cottához a zselatinlapokat áztasd hideg vízbe.

A tejszínt és a tejet öntsd egy kisebb lábosba, keverd hozzá a cukrot, majd az egészet főzd össze. Ha már gőzölög, de még nem forr, akkor húzd le a tűzről, nyomkodd ki a zselatnlapokat és a habeverővel keverd el benne.

Morzsold bele a kecskesajtot, majd botmixxel turmixold át, hogy homogén állagot kapj.

Kisebb kerámia- vagy fém tálakba töltsd és miután szobahőmérsékletűre hűlt, 3-4 órára tedd hűtőbe, hogy megdermedjen.

A birsalmákhoz a gyümölcs kivételével az össze hozzávalót tedd egy sütőbe is rakható edénybe és főzd össze, amíg a cukor teljesen el nem olvad. A gyümölcsöket hámozd meg, vágd félbe és vágott felükkel lefelé fektesd a szirupba. 180 fokos sütőben, fedővel letakarva süsd 30 percet, majd vedd le a fedőt, fordítsd meg a gyümölcsöket és süsd még 30 percig, amíg teljesen puha nem lesz. Ha kész, vedd ki és hagyd kihűlni. Utána szedd ki a gyümölcsöket egy üvegbe vagy tálba és szűrd rá a fűszeres szirupot.

A dióhoz a cukrot szórd egy száraz serpenyőbe, majd kezdd el karamellizálni. Amikor már borostyán színű, add hozzá a vajat, dobd bele a diót és az egészet keverd össze. Szórd ki egy vágódeszkára és hagyd megdermedni.

Tálalás előtt késsel óvatosan vágd körbe a szélén a panna cottákat. Mártsd harminc másodpercre forró vízbe, hogy könnyen kicsússzon a formából. Borítsd tányérra. A birsalmák csumáját éles késsel vágd ki, szeleteld fel a gyümölcsöt és tedd a panna cotta mellé. A tetejét pedig szórd meg a karamellizált, duvára vágott dióval.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...