Epres szelet

írta Kárai Dávid

Nekem idén sem sikerült epret befőznöm, de szerencsére a családtól érkezett pár üveg házi eperlekvár. Ez akkora kincs, hogy nem is szabad vele túl vad kísérletezésekbe fogni, mert önmagában is isteni finom, de csak úgy üresre kanalazni az üvegeket azért mégsem lehet. Szóval a vajas kalács és a palacsinta után ebben az omlós sütibe.

A receptet még Dániából hoztam magammal, ahol a legtöbb kávézóban ott figyel a pultban, leginkább málnalekvárból és fehér porcukormázzal a tetején. Nekem úgy sokszor már túl édes, viszont azt elhagyva, hát, nehéz egy szeletnél abbahagyni. 

A tésztába én most pekándiót tettem, mert az volt épp itthon, de darált mandulával, dióval neadjisten pisztáciával is működik. Mivel a pekándiót a késes aprítóban daráltam finomra, ezért aztán, hogy kevesebbet koszoljak, a sütitésztát is ebben állítottam össze, de a keverőtálban is gyorsan ki be lehet gyúrni. 

Nagyon lágy és ragadós a tészta, azért ha van időm, akkor azt csinálom, hogy elfelezem és bedobom a fagyasztóba, hogy jól megdermedjen és úgy reszelem bele a tepsibe. Ha nincs erre idő (és általában nincs), akkor két sütőpapír között nyújtom tepsi méretűre és az alsó réteget a papírral együtt teszem a tepsire és lehúzom a tetejéről a másikat. A felső rétegnél pedig nyújtás után lehúzom az egyik papírt és a lekvárral megkent alsó lapra borítom rá és így húzom le a másik sütőpapírt róla.

10% kedvezmény Kenwood termékekre
A Kenwooddal most jól jársz, hiszen a márka termékeire 10% kedvezmény jár, ha érvényesíted a KARAIDAVID10E kódot a marketworld.hu oldalon!

A bejegyzést a KENWOOD, Európa #1 konyhai robotgépmárkája támogatta.

Epres szelet

Nekem idén sem sikerült epret befőznöm, de szerencsére a családtól érkezett pár üveg házi eperlekvár. Ez akkora kincs, hogy nem is szabad… Receptek Epres szelet European Nyomtatás
Adag: 12 szelet Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 7,5 dkg pekán dió (vagy más olajos mag)
  • 37,5 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg eperlekvár

A tetejére:

  • 2 evőkanál nádcukor

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához először az olajos magot kell ledarálni, ezután késes aprítóban vagy robotgéppel összekeverni a liszttel és a cukorral, valamint a vanília kikapart magjaival.

Ha az alapanyagok jól elkeveredtek, mehet hozzá a kockára vágott hideg vaj, majd ha már morzsalékos a tészta, akkor pedig az egész tojás. Addig kell tovább keverni, amíg a tészta egy gombóccá össze nem áll. Ekkor elfelezni, fóliába csomagolni, majd legalább fél órára hűtőbe tenni, hogy kissé megdermedjen.

Az egyik pihentetett tésztát két sütőpapír között nyújtsd ki, majd tedd egy 20x30 centis tepsibe, a felső sütőpapírt pedig húzd le róla. Kendd meg a tésztát az eperlekvárral. A másik tésztát is nyújtsd ki, húzd le róla a felső sütőpapírt, majd borítsd rá a lekvárral megkent lapra és húzd le róla a másik sütőpapírt is.

Szórd meg cukorral a tészta tetejét és alaposan szurkáld meg villával. 190 fokos sütőben 30-35 perc alatt süsd aranybarnára.

Ha kész, vedd ki és langyosan szeleteld fel (így nem fog annyira törni), majd hagyd teljesen kihűlni.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...