Gőzgombóc szilvalekvárral töltve

írta Kárai Dávid

A múltkori, sütőben sült szilvalekvárom egy része ebben a gőzgombócban végezte és nektek is ez ajánlom hétvégére. Én főztem egy jó nagy adag bablevest és ez lesz utána a második fogás.

A párolást én bambuszpárolóban csináltam, mert abból van egy nagy, kétszintes verzióm, de ha neked nincs, semmi vész, mondom a trükköt! Csináld azt, hogy egy tésztaszűrőt bélelj ki sütőpapírral (ezt érdemes késsel pár helyen átszúrni, hogy jobban járjon a gőz) és ebbe tedd gőzölögni a gombócokat. Fontos, hogy fedőt is tegyél majd rá, mert így nőnek szép nagyra, illetve a 15 perces gőzölésnél kukucskálni nem ér, mert akkor könnyen összeesnek.

A sodót én már előző nap megcsináltam hozzá, mert szeretem a forró gombócot a hideg sodóval kanalazni.

Gőzgombóc

A múltkori, sütőben sült szilvalekvárom egy része ebben a gőzgombócban végezte és nektek is ez ajánlom hétvégére. Én főztem egy jó nagy… Receptek Gőzgombóc szilvalekvárral töltve European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A gombócokhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 20 g cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1,25 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 15 g friss élesztő
  • ½ narancs reszelt héja
  • 10 g puha vaj

A sodóhoz:

  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 5 dl tej vagy 10%-os tejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

A szóráshoz:

  • 4 evőkanál darált mák
  • 1 evőkanál porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet, a cukrot és a sót öntsd egy keverőtálba, a közepére csinálj egy mélyedést. Ebbe öntsd bele a tejet, üsd bele a tojások sárgáját és morzsold bele a friss élesztőt. Reszeld hozzá a narancs héját is, majd az egészet kezd el kidagasztani. Amikor a tészta már kezd összeállni, add hozzá a puha vajat is és gyúrj belőle egy lágy tésztát.

Egy tálat olajozz ki és tedd bele a tésztát. Lefedve nagyjából egy óra alatt a duplájára kel. 

Ezután a tésztát vágd 6 részre (én mindig lemérem az egész tészta súlyát, azt osztom el hattal és egyenként lemérem a tésztadarabokat, hogy biztosan egyformák legyenek). A tésztadarabokat gömbölyítsd ki, majd hagyd 10 percet pihenni, utána könnyebb lesz kinyújtani őket.

A tésztagolyókat lapítsd ki és mindegyik közepére kanalazz egy evőkanál szilvalekvárt. Csípd össze tészta széleit és csomagold be a tölteléket, majd formázd meg a gombócokat.

Egy edénybe forralj vizet és állítsd bele egy sütőpapírral kibélelt szűrőt úgy, hogy az ne érjen a vízbe. Használhatsz a gőzöléshez bambuszpárolót is vagy ha van, akkor gőzpároló gépben. A sütőpapíron éles késsel szúrhatsz pár lukat, hogy könnyebben átmenjen rajta a gőz.

Tedd a szűrőbe a gombócokat és 15 perc alatt gőzöld ki őket. Közben ne vedd le róla a fedőt, mert könnyen összeeshetnek.

A sodóhoz a tojások sárgáját keverd ki a cukorral és a sóval. A tejet a vaníliarúd kikapart magjaival kezdd el melegíteni, majd amikor már gőzölög, folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a tojásos keverékhez. Az egészet tedd vissza az edénybe és közepes lángon, sűrűn kevergetve addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, zárd el alatta a lángot és vedd le tűzhelyről, hogy biztosan ne melegedjen tovább.

A gombócokat szedd tányérba, öntsd le a vaníliasodóval és szórd meg a porcukorral lekevert darált mákkal.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...