Babkamuffin

írta Kárai Dávid

Onnan tudtam, hogy kezdek kijönni a betegségből, hogy visszajött a kedvem a főzéshez. Először persze a komfortos klasszikusokhoz nyúltam és csináltam rögtön egy menetben egy paprikás csirkét, rakott krumplit és palacsintát. Aztán, hogy a karanténozásban legyen friss péksüti is, megsütöttem ezt a babkamuffint, aminél a tészta a szokásos, viszont a tekerés/sütés már trükkös. 

Szerintem így egyébként sokkal jobban adagolható, ajándékozható és könnyebb is frissen tartani. Sőt, ha marad, akkor akár le is lehet fagyasztani belőle. Elég jól tud jönni átmelegítve egy zavaros hétfő reggel, csak mondom…

A töltelék rád van bízva, ha nem akarsz vele sokat vacakolni, akkor kend meg Nutellával vagy a kedvenc magkrémeddel. Csinálhatsz fahéjasat-diósat vagy sima csokisat is vagy ez utóbbit felütheted még egy adag tahinivel, ahogy én is tettem.

Babkamuffin

Onnan tudtam, hogy kezdek kijönni a betegségből, hogy visszajött a kedvem a főzéshez. Először persze a komfortos klasszikusokhoz nyúltam és csináltam rögtön… Receptek babka, muffin, csoki, péksüti, csokis European Nyomtatás
Adag: 12 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 26,5 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • ½ narancs reszelt héja
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 60 ml tej
  • 1 csipet só
  • 7,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 evőkanál olaj a tál kikenéséhez
  • 1 evőkanál vaj a forma kikenézéshez

A töltelékhez:

  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg tahini
  • 6 dkg cukor

A locsoláshoz:

  • 6 dkg cukor
  • 0,6 dl víz
  • 2 evőkanál narancslikőr (vagy vaníliakivonat)

A szóráshoz:

  • 2 evőkanál szezámmag

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a narancs héját egy tálba tesszük, majd alaposan elkeverjük. A tojást elkeverjük a tojássárgájával és a tejjel, majd a lisztes keverékhez öntjük és robotgéppel elkezdjük összedolgozni a tésztát. 2-3 perc múlva, amikor a tészta már kezd összeállni, elkezdjük fokozatosan hozzáadagolni a kockára vágott vajat, majd ha már az összes belekerült, további 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, amíg szép fényes és rugalmas nem lesz. A tésztából egy nagy gombócot formázunk és olajjal kikent tálba tesszük. A tetejére egy frissentartó fóliát teszünk és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Másnap összeállítjuk a tölteléket: ehhez az összes hozzávalót egy hőálló edénybe tesszük és addig melegítjük, amíg minden egybeolvad és homogén nem lessz. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk addig hűlni 15-20 percet, ezalatt sűrűsödni fog és könnyebb lesz vele dolgozni.

A hűtőben pihentetett tésztát kicsomagoljuk, majd enyhén lisztezett felületen fél centis vastag, nagyjából 30x40 centis téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel (ha még nagyon folyós lenne, pár percig hagyjuk állni, hogy kicsit szilárduljon a töltelék), majd a rövidebb oldalánál fogva, fentről lefelé kettőt hajtunk rajta, így lesz összesen három réteg a tésztánkból. Óvatosan átmegyünk rajta mégegyszer a nyújtófával, hogy a rétegek szépen egymásba simuljanak.

Az így kapott tésztát 12 csíkra vágjuk, majd a csíkokat hosszában harmadoljuk úgy, hogy a tetejét nem vágjuk végig, hogy legyen mi összefogja. Az így kapott tésztacsíkokat hármas fonással egymásba fonjuk, majd egy gombócot tekerünk belőle úgy, hogy a két vége alulra kerüljön. Így mennek a kivajazott muffinformákba. Ha mindegyiket meghajtogattuk, akkor hagyjuk 30-40 percet kelni, ezután 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sülnek.

A sziruphoz a cukrot a vízzel és narancslikőrrel összeforraljuk, majd hagyjuk hűlni addig, amíg megsülnek a babkák. Ha  elkészültek, még forrón meglocsoljuk a sziruppal, a tetejét megszórjuk szezámmaggal és a formában hagyjuk kihűlni.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...