Tepertős-szilvalekváros papucs

írta Kárai Dávid

Pár napja Zsuzsa barátnőmmel felszaladtunk az anyukájához, aki egy zacskó hájas-szilvalekváros sütit nyomott a kezünkbe. Annyira finom volt és annyira jól esett, hogy akkor eldöntöttem, az idei, házi szilvalekváromból tepertős-szilvalekváros papucs készül elsőnek.

Igen, furcsa lehet elsőre, hogy egy édességben mit keres a darált tepertő, de ha onnan nézzük, hogy ez helyettesíti a zsiradékot, azaz például a vajat a tésztában, már nem is olyan meglepő a dolog, nem? Arról nem is beszélve, hogy sok-sok plusz ízt ad neki, szóval bátran használjátok hozzá. Persze az fontos, hogy ne legyen túl sós és minél frissebb, annál jobb.

A tészta összeállítása egyszerű, hiszen gyakorlatilag csak mindent össze kell keverni, még az élesztőt sem kell felfuttatni. Aztán megformázni a papucsokat, keleszteni fél órát, majd megsütni.

A kelesztést én mostanában a sütő automatikus programján csinálom. Egész egyszerűen azért, mert ez egy sokkal kontrolláltabb környezet, mintha simán “szobahőn” csinálnám, így mindig pontosan ugyanolyan lesz a végeredmény. Ilyenkor letakarni sem kell, hiszen a fix hőmérséklet mellett vizet is párologtat a sütőtérbe, így kiszáradni sem fognak.

A bejegyzést a Miele támogatta.

Tepertős-szilvalekváros papucs

Pár napja Zsuzsa barátnőmmel felszaladtunk az anyukájához, aki egy zacskó hájas-szilvalekváros sütit nyomott a kezünkbe. Annyira finom volt és annyira jól esett,… Desszert Tepertős-szilvalekváros papucs European Nyomtatás
Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 500 g liszt
  • 1 teáskanál só
  • 300 g tepertő
  • 300 ml író
  • 25 g friss élesztő
  • 1 db tojás a tésztába
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 300 g szilvalekvár
  • 100 g porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet a sóval együtt szitáld egy tálba.

A tepertőt késes aprítóban, vagy húsdarálóban daráld finomra, majd keverd a liszthez és morzsold el menne.

A szobahőmérsékletű íróhoz keverd hozzá az élesztőt, öntsd a tésztára és adj hozzá egy tojást, majd az egészet dolgozd simára.

A tésztát nyújtsd téglalap alakúra, az egyharmadát kend meg felvert tojással, hajtsd a közepére.

Kend meg újra tojással és hajtsd rá a másik felét, végül kendd meg újra a tészta tetejét tojással és hajtsd félbe.

Nyújtsd ki ismét, vágd fel 5-6 centis négyzetekre és mindegyik közepébe tegyél egy-egy kiskanál szilvalekvárt. Formázd meg a papucsokat (a felhajtott tészta sarkát jól nyomkodd le, akár tojással is odaragaszthatod) és fél órát hagyd kelni sütőpapírral bélelt tepsin.

Végül kend meg a tetejüket tojással és 200 fokon 20-25 perc alatt süsd aranybarnára őket.

Langyosan forgasd meg őket porcukorban.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...