Pár napja Zsuzsa barátnőmmel felszaladtunk az anyukájához, aki egy zacskó hájas-szilvalekváros sütit nyomott a kezünkbe. Annyira finom volt és annyira jól esett, hogy akkor eldöntöttem, az idei, házi szilvalekváromból tepertős-szilvalekváros papucs készül elsőnek.
Igen, furcsa lehet elsőre, hogy egy édességben mit keres a darált tepertő, de ha onnan nézzük, hogy ez helyettesíti a zsiradékot, azaz például a vajat a tésztában, már nem is olyan meglepő a dolog, nem? Arról nem is beszélve, hogy sok-sok plusz ízt ad neki, szóval bátran használjátok hozzá. Persze az fontos, hogy ne legyen túl sós és minél frissebb, annál jobb.
A tészta összeállítása egyszerű, hiszen gyakorlatilag csak mindent össze kell keverni, még az élesztőt sem kell felfuttatni. Aztán megformázni a papucsokat, keleszteni fél órát, majd megsütni.
A kelesztést én mostanában a sütő automatikus programján csinálom. Egész egyszerűen azért, mert ez egy sokkal kontrolláltabb környezet, mintha simán “szobahőn” csinálnám, így mindig pontosan ugyanolyan lesz a végeredmény. Ilyenkor letakarni sem kell, hiszen a fix hőmérséklet mellett vizet is párologtat a sütőtérbe, így kiszáradni sem fognak.
A bejegyzést a Miele támogatta.