Klasszikus almás pite

írta Kárai Dávid

Vannak azok a receptek, amihez időről időre hozzányúlsz, változtatsz rajta, tökéletesíted. Na ez pont nem ilyen, mert az almás pitét már sok-sok éve mindig ugyanúgy sütöm. A tészta kellemesen omlós, az alma jó fűszeres és ami még fontosabb: rengeteg! Elsőre túlzásnak tűnik, de a 3 kg mennyiség kellemesen elfog férni a pitében. Igaz, cserébe egy jó nagy tepsi kijön belőle, de tapasztalatom szerint nem érdmes kevesebbet készíteni belőle, mert rohamos ütemben tűnnek el a pitekockák a tepsiből.

Jó, ha többféle almát használsz hozzá, így biztosan nem lesz se túl savanykás se nem túl édes. A héját is érdemes rajta hagyni, mert rengeteg íz van benne, kár lenne eldobni. Én szeretem kicsit megpárolni, mert úgy jobb az állaga, plusz a fűszerek is szebben életre kelnek benne.

Klasszikus almás pite recept

Vannak azok a receptek, amihez időről időre hozzányúlsz, változtatsz rajta, tökéletesíted. Na ez pont nem ilyen, mert az almás pitét már sok-sok… Receptek Klasszikus almás pite magyar Nyomtatás
Adag: 24×33 cm-es tepsi Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • ½ teáskanál só
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 evőkanál zsír
  • 15 dkg  tejföl
  • 2 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 3 kg alma (tisztítás előtti mennyiség)
  • 6 dkg cukor
  • ½ teáskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk szegfűszeg
  • ½ tk reszelt szerecsendió
  • ½ tk őrölt kardamom
  • 1 citrom leve

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál cukor

ELKÉSZÍTÉS

Szitáld egy keverőtálba a lisztet a porcukorral együtt, adj hozzá egy csipet sót, a kockára vágott, hideg vajat és a zsírt, majd morzsold el. A tejfölbe üsd bele a két tojássárgáját, és kavard el benne, majd add a tésztához és gyúrd addig, amíg össze nem áll. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe egy órára.

Az almát csumázd ki és nagy lyukú reszelőn gyaluld le (vagy ha van robotgéped reszelő betéttel, úgy még gyorsabb). Adj hozzá egy evőkanállal a cukorból, a sót, jó alaposan keverd össze és hagyd negyed órát állni.Egy nagy serpenyőbe a vajat, add hozzá a fűszereket, majd 1-2 perc alatt pirítsd át, amíg illatozni nem kezd. Ezután tedd hozzá a kinyomkodott almát, a maradék cukrot és a citromlevet, majd párold 10-12 percig, amíg kissé össze nem esik, majd hagyd néhány percet hűlni.

Vágj a ki két darab, a tepsi méretének megfelelő sütőpapírt. A sütőpapíron nyújtsd ki a tésztát, a lelógó tésztát vágd le, majd tedd sütőpapírral lefelé fordítva a tepsibe. Oszlasd el rajta az almatölteléket, jó alaposan nyomkodd le és simítsd el. A maradék tésztát ugyanígy sütőpapíron nyújtsd ki, de most a sütőpapíros oldala legyen felül, amikor az almára borítod. Húzd le róla a papírt, kend le felvert tojással, szórd meg a tetejét cukorral, majd villával vagy hústűvel szurkáld meg az aljáig a pitét, és tedd 180 fokra előmelegített sütőbe 45-50 percre, amíg a teteje szép barna nem lesz.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...