Anyukámék teraszán van egy nagy kemence. Ők alapvetően lassan készült raguk és egytálételek sütésére használják, viszont pár éve elég nagy sikert arattam az ebben készült pizzáimmal, így amikor legutóbb mentünk hozzájuk, gondoltam ismételjük meg a pizzapartit.
A pizzatésztát már előző este begyúrtam, hűtőben kelesztettem és másnap, indulás előtt kigombócoztam. Menet közben megállunk még pár alapanyagot beszerezni hozzá. Aznap egy közeli faluban épp termelői piacot rendeztek, így a paradicsomszószt és gombakrémet innen hoztuk. Az erdő szélén pedig megálltunk friss vargányát is gyűjteni. (Jó, azért nem bíztuk magunkat a véletlenre és vettünk előtte róka- és sötét trombitagombát is, tuti ami fix alapon!)
Ha neked nincs otthon kemencéd, semmi gond, mondom a tippeket, hogy tudsz bomba pizzát rittyenteni:
- A sütődet a lehető legforróbb fokozatra tekerd fel.
- Szerezz be egy pizzakövet. Már pár ezer forintért hozzá lehet jutni, de arra azért ügyelj, hogy lehetőleg minél vastagabb legyen, mert annál tovább és jobban tartja a hőt.
- Mielőtt elkezdenéd az első pizzát sütni, legalább fél órát járasd üresen a sütőt, hogy a kő rendesen fel tudjon melegedni.
- A pizzatésztát nyújtás előtt forgasd meg jó alaposan a lisztben és nyújtás közben is bátran lisztezd, hogy ne ragadjon.
- Egy nyeles deszkával vagy pizzalapáttal óvatosan tedd a kőre és óvatosan vedd majd le róla, mert nagyon forró lesz.
- Két pizza sütése közben hagyd üresen járni a sütőt, hogy a kő újra fel tudjon melegedni.
- Lent pedig az én pizzatészta alapreceptem
A bejegyzést a Suzuki támogatta.