Házi pizzasütés

írta Kárai Dávid

Anyukámék teraszán van egy nagy kemence. Ők alapvetően lassan készült raguk és egytálételek sütésére használják, viszont pár éve elég nagy sikert arattam az ebben készült pizzáimmal, így amikor legutóbb mentünk hozzájuk, gondoltam ismételjük meg a pizzapartit.

A pizzatésztát már előző este begyúrtam, hűtőben kelesztettem és másnap, indulás előtt kigombócoztam. Menet közben megállunk még pár alapanyagot beszerezni hozzá. Aznap egy közeli faluban épp termelői piacot rendeztek, így a paradicsomszószt és gombakrémet innen hoztuk. Az erdő szélén pedig megálltunk friss vargányát is gyűjteni.  (Jó, azért nem bíztuk magunkat a véletlenre és vettünk előtte róka- és sötét trombitagombát is, tuti ami fix alapon!)

Ha neked nincs otthon kemencéd, semmi gond, mondom a tippeket, hogy tudsz bomba pizzát rittyenteni:

  • A sütődet a lehető legforróbb fokozatra tekerd fel.
  • Szerezz be egy pizzakövet. Már pár ezer forintért hozzá lehet jutni, de arra azért ügyelj, hogy lehetőleg minél vastagabb legyen, mert annál tovább és jobban tartja a hőt.
  • Mielőtt elkezdenéd az első pizzát sütni, legalább fél órát járasd üresen a sütőt, hogy a kő rendesen fel tudjon melegedni.
  • A pizzatésztát nyújtás előtt forgasd meg jó alaposan a lisztben és nyújtás közben is bátran lisztezd, hogy ne ragadjon.
  • Egy nyeles deszkával vagy pizzalapáttal óvatosan tedd a kőre és óvatosan vedd majd le róla, mert nagyon forró lesz.
  • Két pizza sütése közben hagyd üresen járni a sütőt, hogy a kő újra fel tudjon melegedni.
  • Lent pedig az én pizzatészta alapreceptem

A bejegyzést a Suzuki támogatta.

Anyukámék teraszán van egy nagy kemence. Ők alapvetően lassan készült raguk és egytálételek sütésére használják, viszont pár éve elég nagy sikert arattam… Receptek Házi pizzasütés European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 1000 g “00” típusú pizzaliszt
  • 2 g szárított (instant) élesztő
  • 700 g víz
  • 30 g só

ELKÉSZÍTÉS

Először a liszt felét, azaz 500 g-ot és az élesztőt szitáld egy tálba. Adj hozzá 600 g vizet, majd kezdd el keverni és fokozatosan add hozzá a maradék lisztet. Keverd hozzá a sót, dolgozd el benne, majd apránként dolgozd bele a fennmaradó 100 g vizet. 15-20 percig kell gyúrnod a tésztát, hogy a megfelelő állagot elérd.

Tedd egy nagy tálba, fedd le fóliával és hűtőben pihentesd legalább 12 órát. Ezután osztd 6 részre, formázz belőle gombócokat és lefedve, szobahőmérsékleten pihentesd 6 órát.

Ezután nyújthatod, feltétezheted és sütheted a pizzákat.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...