Duplasajtos zsemle

írta Kárai Dávid

Ezt a receptet jól jegyezd el és ments is el magadnak, mert ha valaha is kifogysz a friss pékáruból, vagy házi bucikat gyártanál, akkor ez a sajtos zsemle lesz a megmentőd! Könnyen kihúz majd a pácból, mert foszlós, puha és másnapra is friss marad, méghozzá azért, mert nem víz vagy tej kell a tészta összeállításához, hanem sör! 

Amellett, hogy a sör ízesíti egyúttal könnyűvé és puhává alakítja a tésztát. Nagyon jól passzol akár hideg antipastikhoz (szárított paradicsom, zöldségkrémek, savanyúságok, sajt), szendvicsbucinak vagy akár egy jófajta marhapörkölt mellé tunkolósnak is használhatod.

Az összetevők listája rövid, az összeállításban semmi bonyolult nincs, szóval bátran állj neki.

A bejegyzést az 1664 Blanc támogatta.

Duplasajtos zsemle

Ezt a receptet jól jegyezd el és ments is el magadnak, mert ha valaha is kifogysz a friss pékáruból, vagy házi bucikat… Receptek Duplasajtos zsemle European Nyomtatás
Adag: 12 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 80 dkg kenyérliszt
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dl 1664 Blanc búzasör
  • 15 g friss élesztő (vagy 4 g szárított)
  • 5 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj a tésztába
  • 10 dkg reszelt cheddar sajt a tésztába
  • 3 evőkanál olvasztott vaj a bucik kenéséhez
  • 5 dkg reszelt cheddar sajt a tetejére

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet szitáld egy keverőtálba, add hozzá a sót és alaposan keverd össze. Ez azért fontos, hogy a só ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, mert tönkreteheti azt.

Csinálj a közepén egy nagyobb mélyedést, add hozzá a mézet, öntsd bele a sört, majd morzsold bele az élesztőt. Az egészet alaposan keverd össze, egészen addig, amíg szinte összeáll a tészta. Ekkor dolgozd bele 2-3 részeltben a puha vajat, majd dagaszd a tésztát 2-3 percig. Keverd hozzá a reszelt sajtot és dagaszd tovább újabb 2-3 percet.

Ha kész, összeállt a tésztát, akkor gömbölyítsd ki, tedd egy tálba és fóliával lefedve egy óra alatt kelesztd a duplájára.

Ha a tészta megkelt, oszd 12 egyenlő részre és gömbölyítsd ki a tésztadarabokat (nálam nagyjából 12,5 dkg lett egy gombóc). Olvasztott vajjal kenj ki egy 22x32 centis tepsit, majd sorakoztasd bele a tésztagombócokat. Takard le megint egy fóliával és hagyd megkelni a bucikat fél óra alatt. 

A maradék olvasztott vajjal kend meg a tésztát, szórd rá a reszelt sajtot és told be 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre, amíg szép aranybarnára nem sülnek.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...