Jókai-féle bableves

írta Kárai Dávid

Hogy mi köze a Jókai-bablevesnek a ramenhez? Máris mondom!

Lehet, hogy már túlságosan izgatott voltam a japán utunk miatt, amikor eszembe jutott ez a párhuzam az „eredeti” recept után kutatva. Merthogy a ma ismert tejfölös-füstölt csülkös változat láttán Jókai minden bizonnyal csak felhúzná a szemöldökét, hiszen ő egy sertéskörömmel készült, babos-paprikás ételt tartott a kedvencének. Amit ma Jókai-bablevesnek hívunk, az valójában már egy későbbi változat, amely a Gundel család receptje alapján született újjá.

De visszatérve az eredeti recept eredetijére, meg erre a „füstölt, zsenge szopósmalac-körömre”, elkezdtem agyalni, hogyan tudnám ezt mégis megfőzni.

Füstölt körmöt nem könnyű beszerezni, de abszolút értem, miért erre esett a szerző választása – és itt jön képbe a ramen. A jó sűrű, szinte fehér színű tonkotsu ramen alapleve egy sok órán át főzött, húsos sertéscsontból és körömből készült lé. Az intenzív, legalább hatórás főzés hatására a körömben lévő kollagén szépen kioldódik, és ez ad testet, sűrűséget a levesnek. Pontosan ezt az elemet emeltem át az én Jókai-bablevesembe: kezdésnek főztem egy sertés-alaplevet.

Vettem hozzá lóbabot is, hiszen a Jókai- (nem pedig a Gundel-féle) változat is ezzel készülhetett. Ezt persze előző este be kell áztatni, mert nagy mérete miatt nehezebben puhul meg, cserébe kevésbé hajlamos szétfőni.

A füstölt hús karakterét én is a csülökkel hoztam vissza, emellett tettem bele zöldségeket is (répa, zeller, fehérrépa), hogy tartalmas legyen a leves.

A bablevesnél a tejfölös-lisztes sűrítésnek egyébként sem vagyok a híve, úgyhogy ezt most is kihagytam. Miért? Mert szerintem, ha belefőzzük a csipetkét – legyen az saját gyúrás vagy szárított bolti változat –, ahogy kifő belőle a keményítő, szépen besűríti a levet.

Persze a savanykás tejföl jól áll az ételnek, úgyhogy tálaláskor tettem is rá egy nagy kanállal. Sőt, hogy még frissebb legyen, megszórtam egy citromos-petrezselymes-zöldpaprikás gremolátával is. A paprika nem volt kifejezetten csípős, nem is ezért tettem bele, hanem, hogy egy kis ress, ropogós állag is visszaköszönjön a levesben.

Hogy az eredeti receptet sikerült-e újraalkotnom? Nem, dehogy – de nem is ez volt a célom. Helyette elképzeltem, milyen lenne az én Jókai-féle bablevesem.

Jókai-féle bableves

Hogy mi köze a Jókai-bablevesnek a ramenhez? Máris mondom! Lehet, hogy már túlságosan izgatott voltam a japán utunk miatt, amikor eszembe jutott… Receptek Jókai-féle bableves European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

Az alapléhez:

  • 750 g húsos sertéscsont
  • 750 g sertésköröm
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 teáskanál egész feketebors

A leveshez:

  • 400 g csontozott, füstölt sertéscsülök
  • 350 g lóbab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 150 g csipetke tészta

A tálaláshoz:

  • 200 g tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 citrom leve
  • 1 db zöldpaprika

ELKÉSZÍTÉS

A babot előző este bő vízben áztasd be.

Másnap a húsos csontokat és a körmöt tedd egy nagy edénybe, öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, majd nagy lángon forrald fel. Forrástól számítva főzd két percig, majd öntsd le róla a levet.

Ezután öntsd fel újra hideg vízzel, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Amint felforrt, add hozzá a megtisztított egész hagymát, fokhagymát, babérlevelet és borsot, majd gyöngyözve főzd legalább három órán át. Ha a lé elfőne, pótold friss hideg vízzel. Ezután szűrd le, és már csak az alaplére lesz szükséged.

Az alaplébe tedd bele a kockára vágott füstölt csülköt, és főzd fél órán át. Ezután add hozzá a lóbabot, és főzd legalább egy órán át, amíg megpuhul. Ha már puha a bab, mehetnek bele a szintén apróra vágott zöldségek, majd újabb fél óra főzés következik, amíg ezek is megpuhulnak. Legvégül tedd bele a csipetkét, és főzd további 10-15 percig. Közben, ha elfő a leve, friss vízzel pótold. A végeredmény egy sűrű, gazdag leves lesz.

A petrezselymet aprítsd finomra, a citromhéjat reszeld le, a paprikát pedig vágd apró kockákra, majd alaposan keverd össze őket. Tálaláskor kanalazz a leves tetejére tejfölt, és szórd meg a petrezselymes gremolátával.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...