Sütőtökös tészta

írta Kárai Dávid

Évszakváltás van a konyhában is és én ezt annyira élvezem! Alma, sütőtök, gesztenye, birs, dió – rengeteg az új alapanyag ilyenkor, és szinte FOMO-m van, hogy mindent meg tudjak főzni belőlük, ami az ötletlistámon van.

De haladjuk csak szép sorban, elsőnek ezzel a sütőtökös tésztával. Az benne az okosság, hogy egyrészt a vajban ropogósra sütött zsálya ízesíti, másrészt, hogy aztán ebben a vajban, szép lassan párolódik a tök és ahogy a puhul, szinte elolvadnak benne a zöldségkockák, így sűrűsíti be a szószt. Úgyhogy nem is kell bele se tejszín, se liszt. Persze egy kis reszelt parmezánnal ezt sem lehet elrontani vagy egy adag friss kecskesajttal, ami nekem volt itthon. A tetejére szórtam egy adag fűszeres kenyérmorzsát, de ez már egy másik történet, nemsokára azt is elmesélem.

Laktató, húsmentes, szezonális recept ez kevés hozzávalóból. Kell ennél több? Naugye!

A bejegyzést a Lurpak támogatta.

Sütőtökös tészta

Évszakváltás van a konyhában is és én ezt annyira élvezem! Alma, sütőtök, gesztenye, birs, dió – rengeteg az új alapanyag ilyenkor, és… Receptek Sütőtökös tészta European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 5 dkg vaj
  • 10-12 db zsályalevél
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • őrölt szegfűbors (vagy szerecsendió)
  • 50 dkg sütőtök
  • 3-4 dl víz
  • 5 dkg reszelt parmezán (vagy friss kecskesajt)
  • 50 dkg rigatoni (vagy más száraz tészta)

ELKÉSZÍTÉS

A vajat egy nagyobb edényben olvaszd fel, majd közepes lángon, 1-2 perc alatt pirítsd meg benne a zsályalevelek mindkét oldalát. Ha kész, vedd ki őket és tedd félre.

A vajhoz add hozzá az olívaolajat, majd tedd bele az apróra vágott fokhagymát. Pirítsd egy-két percig, adj egy nagy csipet szegfűborsot, keverd el és mehet bele a falatnyi kockákra vágott sütőtök. Sózd meg, keverd át és önts hozzá egy deci vizet. Éppen csak annyi víz kell, hogy párolódni tudjon a zöldség, így miközben fő, kissé szétesik, ez sűríti majd a szószt.

Addig főzd a tököt, amíg meg nem puhul, közben a vizet folyamatosan pótold. Ha kész, reszelj hozzá parmezánt, keverd el benne. 

A tésztát a csomagoláson található utasítások szerint, sós vízben főzd ki, majd ha kész, szedd át a tökhöz. (Nem baj, ha egy kevés tésztafőzővíz is kerül bele, selymesebb lesz tőle a szósz).

Keverd össze és ha gondolod, extra sajttal megszórva, a pirított zsályalevelekkel tálald!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...