Májpástétom sörben párolt birskompóttal

írta Kárai Dávid

Ez a májpástétom sok éve visszatérő eleme a karácsonyi szezonunknak, legfőképpen azért, mert irtó egyszerű, 20 perc munkával megvan és előre el lehet készíteni.

Sima csirkemájjal is működik, de ha igazán fancyzni akarsz, pecsenye kacsamájat veszel hozzá. 

Az elkészítés tényleg marha egyszerű, egy ponton lehet elrontani: ha túlsütöd a májat. A receptben leírt 2-3 perc tényleg elég neki, mert azt szeretnénk ha belül rózsaszín maradna, ettől lesz igazán krémes. 

Jobban jársz, ha kisebb adagokban porciózod ki és teszed el, mert a tetejére csorgatott vajréteg védi és biztosítja, hogy tovább elálljon, azaz ha egyszer már megkezdted, akkor 1-2 napon belül meg is kell enned.

Savanyúsággal, fügelekvárral is működik, de én most egy sörben párolt birsalmát csináltam hozzá. Az édes-sós kombó nálam nagyon nyerő, ők ketten pedig különösen jól passzolnak.

A bejegyzést az 1664 Blanc támogatta.

Májpástétom sörben párolt birskompóttal

Ez a májpástétom sok éve visszatérő eleme a karácsonyi szezonunknak, legfőképpen azért, mert irtó egyszerű, 20 perc munkával megvan és előre el… Receptek Májpástétom sörben párolt birskompóttal European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A pástétomhoz:

  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 50 dkg pecsenye kacsamáj (de lehet klasszik csirkemáj is)
  • 1 ág romaring
  • 1 dl tokaji aszú (vagy cherry esetleg érlelet mirin)
  • só, bors
  • 50 g olvasztott vaj (vagy libazsír) a tetejére

A kompóthoz:

  • 3 db birsalma (meghámozva, kicsumázva, félbevágva)
  • 1 rúd fahéj
  • 3 dl víz
  • 3 dl 1664 Blanc búzasör
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1 teáskanál szecsuáni bors

ELKÉSZÍTÉS

50 g vajat és az olajat egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel, majd pároljuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát.

Adjuk hozzá a csirkemájat és a rozmaringot, majd oldalankét 2-3 percig pirítsuk.

Vegyük nagyobbra alatta a lángot és öntsük rá az aszút. Egy-két percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.

Az egészet öntsük késes betétű robotgépe vagy turmixba és turmixoljuk simára.

Öntsük befőttes üvegbe vagy kerámiatálba, simítsuk el a tetejét, majd annyi olvasztott vajat öntsük a tetejére, hogy egy rétegben alaposan befedje, így tovább eláll a hűtőben.

A kompóthoz a vizet, a sört, a cukrot és a fűszerek tedd egy nagyobb edénybe, majd kezdd le melegíteni. Amikor a cukor teljesen elolvadt benne, tedd bele a felezett birsalmákat, egy méretre vágott sütőpapírral takard le a tetejét és alacsony lángon főzd nagyjából két órát, amíg szép halványpirosak nem lesznek. Hagyd langyosra hűlni, majd vágd cikkekre és májpástétommal tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...