Tökfőzelék almával, édesköményes húsgolyókkal

írta Kárai Dávid

Én is az az ember vagyok, aki felnőtt fejjel fordult át az utálom táborból, az imádom csapatba, már ami a tökfőzeléket illeti. Tudom, elsőre meglepő lesz, hogy itt mit keres az alma a tökfőzelékben, de mindjárt megmagyarázom. Van nekem egy bevált tökfőzelékreceptem, amihez a tököt mindig almaecettel savanyítom. Aztán megláttam Nóra receptjét, amiben ő friss almát is tesz bele, szóval biztos voltam benne, hogy ez működhet. És működik is.

A gyümölcs savanykás-édes íze nagyon jól passzol bele, plusz ez a trükk arra az esetre sem utolsó, ha a tök mennyiségét kicsit fel kellene turbózni. Érdemes tehát inkább a savanykásabb fajta almát használni hozzá. A klasszikus receptem picit most egyszerűsítettem, de abból nem engedtem, hogy a marinált almás tököt nem főzöm bele, csak átmelegítem a főzelékalapban, így roppanós marad benne.

A húsgolyókat eredetileg egy maradék paradicsomos tésztához csináltam, de nem csak ahhoz, hanem a tökfőzelékhez is jól passzol. Simán csak sütőben is süthető, de ez a serpenyőben átpirítás annyi plusz ízt ad neki, hogy szerintem nem érdemes lespórolni a főzésből. Hidegen és meleg fogyasztva is isteni!

Tökfőzelék almával, édesköményes húsgolyókkal

Én is az az ember vagyok, aki felnőtt fejjel fordult át az utálom táborból, az imádom csapatba, már ami a tökfőzeléket illeti.… Receptek Tökfőzelék almával, édesköményes húsgolyókkal European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tökfőzelékhez:

  • 1,5 kg gyalult tök
  • 35 dkg alma legyalulva
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 60 ml almaecet
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 dl alaplé (vagy húsleves vagy víz)
  • 1 csokor friss kapor
  • 25 dkg tejföl

A húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt édeskömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

A gyalult tököt és az almát keverd össze két teáskanál sóval, két evőkanál cukorral és az almaecettel. Alaposan forgasd össze, majd hagyd állni 15 percet. Utána nyomkodd ki a levét, majd az egyharmadát vedd ki belőle és tedd félre.

A vajat egy edényben olvaszd meg, majd párold meg rajta a félkarikára vágott vöröshagymát. Add hozzá az előzőleg félretett egyharmad rész tökös-almás keveréket, keverd el benne, öntsd fel annyi alaplével ami pont ellepi. Vágd le és dobd bele a kapor összekötött szárát és 15-20 perc alatt főzd az egészet puhára.

Ha a tök megfőtt, vedd ki a kapor szárát, erre már nem lesz szükséged. Az egészet turmixold össze és közben add hozzá a tejfölt. Az egészet öntsd vissza az edénybe és kóstold meg. Ha szükséges sózd meg vagy savanyítsd tovább egy kis ecettel. Keverd el benne a maradék, kétharmad rész gyalult tököt, a maradék, felaprított friss kaprot és hagy állni 5 percig.

A húsgolyókhoz az összes hozzávalót alaposan dolgozd össze. Annyi zsemlemorzsát keverj bele, hogy formázható masszát kapj. Az olajat egy serpenyőben hevítsd fel, majd pirítsd rajta körbe a húsgolyókat. Ha kész, tedd őket tepsire és 200 fokos sütőben 10 perc alatt süsd át őket.

A főzelék a húsgolyókkal, friss kaporral és olívaolajjal megszórva tálaltam.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...