New York cheesecake – a legfinomabb sajttorta

írta Kárai Dávid

Vannak azok a receptek, amelyek ma már új klasszikusnak számítanak és egy modern háztartás repertoárjában alapdarabok. Szerintem ilyen a sajttorta is, amihez hogyha eddig nem volt bevált recepted, akkor most adok egyet!

Valódi látványos vendégváró, egy hétvégi nagyasztalos ebéd zárásának is tökéletes. A sajttortát nem csak a vendégek, de a szakácsok is szeretik, mert tényleg egyszerű összedobni. Egy-két trükköt azért nem árt ismerni, úgy lesz garantáltan egyszerű a menet. Az egyik, hogy bár igaz, hogy lehet és olcsóbb is mascarponeból készíteni én azért azt mondom, ha tehetitek, akkor vegyetek hozzá natúr krémsajtot. Egyszerűen más az íze, illetve nagyon kell bele az a finom sós árnyalat, amit a krémsajt hoz.

A másik, hogy a tortaformát jól be kell bugyolálni alufóliában, hogy a vízfürdőben ne folyjon bele semmi. Ezt úgy a legkönnyebb megtenni, hogy letépsz négy nagyobb darab fóliát, majd magad előtt lefektetsz állítva egyet, aztán erre merőlegesen egy másik, így végül egy csillag alakot kapsz.. Után pedig átlósan keresztbe egy-egyet. A metszéspontba mehet a tortaforma, hajtsd rá alaposan és szorosan a fóliát és kész is vagy.

A vízfürdőről még érdemes annyit tudnod, hogy tényleg forró vizet öntsd bele, hogy a sütőben azzal már ne menjen az idő, hogy felmelegedjen, illetve nézz szét a konyhában és ha van sütőbe tehető, nagy lapos edényed, akkor bátran használd azt, mert egyszerűbben tudsz vele bánni. Én is egy nagy öntöttvas-lábasban sütöm, amit a két fülénél fogva egyszerűbben tudok mozgatni.

Kifejezetten jól áll a sajttortának, ha egy napot pihen a hűtőben és hidegen tálalva egy langyos öntettel a legfinomabb! Ez a szilvaszósz kellően fűszeres, nem túl édes és a bortól kellően savanykás és különleges. Ha marad a szószból, akkor töltheted később palacsintába, keverheted joghurtba vagy eheted édes bundás kenyérhez is.

A bejegyzést a Hilltop támogatta.

New York cheesecake (sajttorta)

Vannak azok a receptek, amelyek ma már új klasszikusnak számítanak és egy modern háztartás repertoárjában alapdarabok. Szerintem ilyen a sajttorta is, amihez… Receptek New York cheesecake – a legfinomabb sajttorta European Nyomtatás
Adag: 22 centis tortaformához Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

Az alaphoz:

  • 25 dkg keksz
  • 12,5 dkg olvasztott vaj

A sajtkrémhez:

  • 75 dkg krémsajt
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg tejföl
  • 3 dkg keményítő
  • 16,5 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája

Az öntethez:

  • 50 dkg szilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db csillagánizs
  • ½ rúd fahéj
  • 1 dl Hilltop Pinot Noir rosé

ELKÉSZÍTÉS

A kekszes alaphoz késes betétű robotgépben az apróra tört kekszet darált finomra, majd öntsd át egy tálba és keverd össze az olvasztott vajjal és alaposan keverd át, amíg olyan állaga nem lesz, mint a nedves homoknak. Egy 22 centis tortaformát kenj ki vajjal, az alját béleld ki sütőpapírral, majd öntsd bele a kekszmorzsát. Jó alaposan nyomkodd le egy pohár aljával, hogy tömör legyen a kekszréteg, majd tedd 185 fokos sütőbe 10 percre. Ha letelt az idő, vedd ki és tedd félre.

A krémhez a sajtot a vaníliarúd magjaival és a citrom reszelt héjával tedd keverőtálba. Add hozzá a tejfölt és dolgozd simára. Szitáld hozzá a keményítővel elkevert porcukrot, dolgozd simára, majd legvégül keverd bele a tojásokat is. Addig keverd amíg csomómentes, homogén masszát nem kapsz.

Az tortaformát bugyoláld be alufóliába, majd öntsd a kekszes alapra a krémet. Párszor ütögesd a konyhapulthoz a tortaformát, hogy a krémben lévő buborékok felszínre jöjjenek.

Keress egy nagy tepsit, vagy sütőbe tehető edényt, amibe kényelmesen elfér a tortaforma. Helyezd a közepére, majd öntsd fel a tepsit annyi forró vízzel, ami a tortaforma feléig ér fel.

Tedd 185 fokos sütőbe, ahol 40-45 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha még kicsit remegős, amikor kiveszed, hiszen ahogy hűl, úgy fog szépen megdermedni. Ha kész, vedd ki a sütőből, óvatosan emeld ki a tortaformát a vízfürdőből és hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, majd tedd be egy éjszakára a hűtőbe, hogy jól megdermedhessen.

A szilvaszószhoz a gyümölcsöket alaposan mosd meg, majd távolítsd el a magot belőle és vágd fel kisebb kockákra. Tedd egy edénybe, szórd meg a cukorral és forgasd át. Add hozzá a fűszereket, fedd le és közepes lángon kezdd el főzni. Miután felforrt, főzd tovább 15-20 percig, hogy a gyümölcs szétessen és sűrű szilvaszósz legyen belőle. Ekkor vedd ki az fűszereket belőle, majd turmixban vagy botmixerrel pürésítsd. Legvégül keverj bele annyi rosét, hogy egy sűrű, de folyós öntetet kapj.

A kihűlt sajttortát a szilvaszósszal nyakonöntve tálald!

MEGJEGYZÉS

A rosé nem csak az öntetbe, hanem a sajttortához is jól passzol, úgyhogy bátran töltsd mellé egy-egy pohárral, ha az alkalom úgy kívánja!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...