Szinte biztos, hogy azért imádom annyira a nyitott szendvicseket, mert könnyen lehet belőlük elképesztően szépet alkotni. Úgyhogy ha nagyobb vendégség vagy házibuli van nálunk, nem ritka, hogy bevetem ezt a fegyvert.
A skandinávok szendvicskultúrája egészen más gyökerekből ered, mint a mi parizeres-paprikás szendvicsünk. Eredetileg úgy született meg a műfaj még az 1400-as évek környékén, hogy egy-egy szelet vastag kenyeret használtak tányér gyanánt és erre pakolták a különböző feltéteket.
A svéd konyha természetközelisége, valamint az évszakokhoz idomuló, szezonális főzés sok izgalmas játékot enged meg itt is. Különösen azt szeretem a szendvicsekben, hogy bátran és kreatívan lehet hozzáállni és felépíteni az ízek és különböző állagok együttesét. Nem véletlen, hogy a Konyhakiállításra is ezzel a vendégváróval készültem az IKEA standján.
Bár megjelentek klasszikus svéd hozzávalók a feltétek között, szerettem volna belevinni egy picit a saját világomból is. Így fért meg egymás mellett az IKEA food mára signature termékének számító füstölt lazac mellett egy kis ázsiai rizsfűszer, a furikake. Vagy a bodzás narancslekvár oldalán az én egyik kedvenc citrusom, a kumkvat.
Hozom is azt a három ötletet, amit az eseményen kínáltunk, de arra bíztatlak bennetek, bátran kísérletezzetek a kedvenc hozzávalóitokkal és alkossatok a saját ízlésetek vezényletével.