Smörgås – svéd nyitott szendvicsek

írta Kárai Dávid

Szinte biztos, hogy azért imádom annyira a nyitott szendvicseket, mert könnyen lehet belőlük elképesztően szépet alkotni. Úgyhogy ha nagyobb vendégség vagy házibuli van nálunk, nem ritka, hogy bevetem ezt a fegyvert. 

A skandinávok szendvicskultúrája egészen más gyökerekből ered, mint a mi parizeres-paprikás szendvicsünk. Eredetileg úgy született meg a műfaj még az 1400-as évek környékén, hogy egy-egy szelet vastag kenyeret használtak tányér gyanánt és erre pakolták a különböző feltéteket.

A svéd konyha természetközelisége, valamint az évszakokhoz idomuló, szezonális főzés sok izgalmas játékot enged meg itt is. Különösen azt szeretem a szendvicsekben, hogy bátran és kreatívan lehet hozzáállni és felépíteni az ízek és különböző állagok együttesét. Nem véletlen, hogy a Konyhakiállításra is ezzel a vendégváróval készültem az IKEA standján. 

Bár megjelentek klasszikus svéd hozzávalók a feltétek között, szerettem volna belevinni egy picit a saját világomból is. Így fért meg egymás mellett az IKEA food mára signature termékének számító füstölt lazac mellett egy kis ázsiai rizsfűszer, a furikake. Vagy a bodzás narancslekvár oldalán az én egyik kedvenc citrusom, a kumkvat.

Hozom is azt a három ötletet, amit az eseményen kínáltunk, de arra bíztatlak bennetek, bátran kísérletezzetek a kedvenc hozzávalóitokkal és alkossatok a saját ízlésetek vezényletével.

Smörgås - svéd nyitott szendvicsek

Szinte biztos, hogy azért imádom annyira a nyitott szendvicseket, mert könnyen lehet belőlük elképesztően szépet alkotni. Úgyhogy ha nagyobb vendégség vagy házibuli… Receptek Smörgås – svéd nyitott szendvicsek European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

Céklás fehérbabhummusz

2 kisebb főtt céklát 400 g konzerv fehérbabbal és egy evőkanál szezámmagpasztával turmixolj össze. Sózd, borsozd, adj hozzá kevés római köményt és citromlevet, majd addig pürésítsd, amíg teljesen homogén nem lesz.

Másik 2 kisebb főtt céklát kockázz fel, majd keverj össze 1 evőkanál balzsamecettel, 1 teáskanál mézzel és 1 teáskanál olívaolajjal. Sózd, borsozd.

Egy szelet rozskenyeret kenj meg egy adag humusszal, pakolj rá egy kanál balzsamecetes céklát, majd pörkölt mandulával szórd meg és mikrozölddel díszítsd.

Lazac-avokádó

Egy avokádót szeletelj fel és pakold rá egy szelet rozskenyérre. Finoman sózd-borsozd és csöpögtess rá pár csepp citruslevet (én yuzut használtam). A tetejére fektess egy szelet füstölt lazacot, ültess mellé két cikk koktélparadicsomot és morzsolj rá kevés feta sajtot. Végül pedig szórd meg a tetejét egy csipet rizsfűszerrel (furikake).

Narancsos túrókrém

250 g krémes túrót keverj simára egy evőkanál bodzás narancslekvárral, pár csepp narancsvirágvízzel és vaníliakivonattal. Ha túl sűrű, kevés tejföllel vagy joghurttal lazíthatod, ha pedig még édesebbre szeretnéd, adj hozzá több lekvárt. A túrókrémből kanalazz a kenyérre, majd a tetejét szórd meg ropogós granolával. Helyezz rá egy teáskanál lekvárt és egy-két szelet kumkvatot.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...