Vannak azok a receptek, amelyekkel hosszú évek óta szemezgetek de valahogy sohasem jut alkalom kipróbálni őket. Ilyen volt ez a sült eper is, ami az elmúlt két-három évben mindig elém került, de a rövid szezon alatt vagy elfelejtettem, vagy egész egyszerűen mást készítettem helyette. Idén viszont végre megcsináltam és már bánom, hogy eddig halogattam!
Az egyik óriási erénye, hogy gyorsan fel lehet vele dolgozni a maradék gyümölcsöt, azt ami már éppen elkezdene kókadozni a hűtőben, illetve jól elő lehet csalogatni vele az eper ízt még a kevésbé ízes gyümölcsökből is.
Az alaprecept nagyon egyszerű: fél kiló epret el kell keverni 5 deka cukorral, fél citrom levével és reszelt héjával, valamint érdemes kevés vaníliát is adni hozzá, ezután állni hagyni 10 percet, hogy kicsit levet eresszen és utána mehet is a 175 fokos sütőbe 30-35 percre. Ezt aztán lehet még tovább ízesíteni, ami jól áll még neki: a citrom helyett lime vagy narancs leve, kerülhet bele még reszelt gyömbér, citromfű vagy kardamom is, de pár csepp rózsavízzel is elképesztően finom!
Üvegbe zárva egy hétig eláll a hűtőben és kanalazhatjuk zabkására, tejberizsre, piskótára, túrógombóchoz vagy szimplán csak vajas kalácsra. Ha még forrón sterilizált üvegekbe töltitek, száraz dunsztba rakjátok, akkor mehet a kamrapolcra is!