Egy pöpec kis dödölle jöhet? Ha van valami, ami miatt nem bánom, hogy vége a nyárnak, az ez! Hogy végre újra jólesően lehet kanalazni az ilyen tartalmas ételeket. Igazi őszi, bekuckózós kaja ez, egy üveg sör és valami jó sorozat kell még mellé és kész. Egy gyors kolbászos paradicsomragut készítettem most a dödölléhez, ahol a kolbász inkább ízesítő szerepet játszik, szóval bátran cserélhető szalonnára is, vagy akár vegyesen is főzheted mindkettőből.
A dödöllénél arra kell figyelned, hogy egyrészt jó burgonyát válassz hozzá. Ehhez a “c” típusú, szétfővő, lisztes fajta kell. Ha boltban veszed, nézd meg a csomagolást, fel lesz rajta tüntetve a krumpli típusa. Annyi vízben főzd, szigorúan fedő nélkül, amennyi pont ellepi. Az sem baj, ha a tetején egy-két burgonya kikandikál. Ezért fontos ez, mert a vizet nem kell leönteni róla, abban kell összetörni a krumplikat. A harmadik, ahol résen kell lenned, az az a pont, amikor hozzáadod a lisztet. Nem elég csak belekeverni, össze is kell őket főzni, hogy ne maradjon nyers, csirízes. 5-6 perc kemény meló ez a tűzhelyen, de akkor lesz jó, ha elválik a massza az edény falától.
Én egyszerűen csak kanállal szaggatom, amit előtt a zsírban megmártok, így könnyel lecsúszik róla. Oldalanként pár perc kell neki és ne félj megbarnítani őket, ettől lesz jó íze és ettől lesz kívül ropogós, belül viszont puha.
A bejegyzést a 1664 Blanc támogatta.