Túrós-barackos briós

írta Kárai Dávid

Jó lenne ezeknek a barackos briósoknak az illatára kelni karácsony reggel, nem? Sima ügy, mondom a trükköt és utána a teljes receptet is!

Azzal lehet csalni, hogy a tésztát még előző este bekevered és egy éjszakát a hűtőben pihenteted. Megcsinálod előre a túrókrémet és a morzsát is, aztán másnap reggel igazából csak összeállítani és kisütni kell őket.

Tesztelésre kaptam egy Bosch MUM Serie 6 gépen, ezzel készítettem most a briósokat és jelentem, remekül vizsgázott. Az egy dolog, hogy dupla mérleg van benne, de a kezdőknek nagy könnyebbség lehet az automatikus programválasztó, amit akár tojáshab vagy épp kelt tészta készítésében is segítséget nyújthat. Storyban linkelem a masinát, mert most pénzvisszatérítés is jár mellé! És akkor jöjjön a recept:

Jó lenne ezeknek a barackos briósoknak az illatára kelni karácsony reggel, nem? Sima ügy, mondom a trükköt és utána a teljes receptet… Receptek Túrós-barackos briós European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
50 dkg finomliszt
½ teáskanál só
2 db tojássárgája
5 dkg puha vaj

A töltelékhez:
25 dkg túró, szitán átpasszírozva
4 dkg kristálycukor
½ citrom reszelt héja
1 evőkanál vaníliakivonat
1 tojás sárgája

Morzsához:
50 g liszt
50 g vaníliás cukor
1/4 ek kardamom
1/8 ek szerecsendió
csipet só
40 g olvasztott vaj

A tetejére:
Felezett barackbefőtt
Porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A langyos tejhez hozzákeverünk 2,5 dkg porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és a  tetejére szórunk egy evőkanállal a lisztből, hagyjuk 15 percig felfutni. A lisztet és a maradék porcukrot egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük. Mehet bele az élesztős tej, végül a tojások sárgája. Az egészet elkezdjük kidagasztani és ha már a tészta kezd összeállni, akkor 3-4 részletben hozzáadjuk a puha vajat. Ha az összes vaj belekerült, még 10-15 percig dagasztjuk. A tésztát letakarva egy órát kelesztjük.

A túrós töltelékhez az össze hozzávalót tálba tesszük és alaposan kikeverjük.

A morzsához a vaj kivételével az összes hozzávalót tálba tesszük, elkeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és morzsásra dolgozzuk.

A tésztát 1-1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy 10 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A tésztakorongok közepébe egy pohár aljával mélyedést formázunk úgy, hogy körben egy centis pereme maradjon. Ebbe a mélyedésben jön egy-egy púpozott evőkanál túrótöltelék. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük a tésztát tojással, megszórjuk a szélét a morzsával, majd 25 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd 20-25 perc alatt szép, aranybarnára sülnek az briósok.

Miután kihűlt, egy-egy felezett, barackbefőttet teszünk a tetejére és megszórjuk porcukorral.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...