Madártej

írta Kárai Dávid

Neked van gasztromumusod? Olyan étel, aminek az elkészítésétől félsz, mert már sokszor befürödtél vele? Nekem ilyen a habgaluska a madártejhez. Mert nyugi, én is el szoktam rontani dolgokat. Szóval ez a tojáshab kifogott már rajta párszor. Nem tudom szépen szaggatni, bénázok a megfordítással, főzés után összeesik. 

Na, de gondoltam, most akkor ezzel leszámolok örökre, mert olyan nincs, hogy ezért ne csináljak madártejet! Sejtettem amúgy, hogy lesz a hiba, szóval most figyeltem a kritikus pontokon és mit ad isten, sikerült is a dolog.

Szóval mondom mire figyelj: először is nem szabad túlverni a habot. Kezdésnek egy csipet sóval kell habosítani és amikor már kezd tartása lenni, akkor mehet három részletben hozzá a cukor. Nem kell hogy kőkemény legyen, elég ha már megtartja a formáját. Aztán a következő, hogy a tejet egy széles edényben kell odatenni főzni, mert akkor több galuska fér bele így gyorsabban lehet dolgozni, kevesebbet várakozik a felvert hab, nincs ideje összeesni. Ami még fontos, hogy épp csak gyöngyözzön az a tej. 2 perc főzés lefedve, aztán egy óvatos fordítás és újabb két perc főzés a másik oldalon és kész. 

Az a vicc, hogy régen egyébként nem ettem meg a habgaluskát, csak tisztán a madártejet, de ma már értem, hogy mennyire jó kiegészítő ez a habkönnyű falat a sűrű, krémes sodó mellé, a friss gyümölcsről nem is beszélve.

Madártej eperrel

Neked van gasztromumusod? Olyan étel, aminek az elkészítésétől félsz, mert már sokszor befürödtél vele? Nekem ilyen a habgaluska a madártejhez. Mert nyugi,… Receptek Madártej European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A madártejhez:

  • 5 dl tej
  • 5 dl habtejszín
  • 6 tojás
  • 1 vaníliarúd
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál cukor a fehérjéhez
  • 10 dkg cukor a sárgájához

Az eperhez:

  • 25 dkg eper
  • 1 lime
  • 2 cm-es gyömbér
  • 2 teáskanál cukor

ELKÉSZÍTÉS

A tejet és a tejszínt önts egy szélesebb edénybe (ebben könnyebb a galuskákat kifőzni). A tojásokat válaszd szét. A sárgájához kapard hozzá a vaníliarúd magjait, a rudat pedig add a tejes keverékhez. A tojásfehérjéhez adj egy csipet sót, majd kezdd el habbá verni. Amikor már kezd tartása lenni, kanalanként add hozzá a cukrot, majd addig verd, amíg fényes, kemény, de selymes habot nem kapsz, ügyelj rá, hogy ne verd túl!

A tejes keveréket melegítsd fel annyira, hogy épp csak gyöngyözzön. Vízbe mártott kanállal szaggass galuskákat a tejbe. Ne zsúfold túl, mert szépen megdagadnak majd. Fedd le, főzd 2 percig, majd óvatosan fordítsd meg őket és főzd fedő nélkül újabb két percig. Addig folytasd, amíg a tojáshab el nem fogy. A kész habgaluskákat szedd át egy tálba majd tedd félre.

Ezután a tojások sárgáját 10 dkg cukorral és az előzőleg hozzáadott vaníliamagokkal keverd simára. A tejes keveréket szűrd át, hogy ne maradjanak benne tojásfehérje-darabok, majd, folyamatos keverés mellett, apránként add hozzá a tojássárgájához. Fontos, hogy lassan csináld, nehogy összekapja a tojás.

Ezután az egészet öntsd vissza az edénybe és fakanállal sűrűn kavargatva addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Akkor lesz jó, ha a fakanál hátán végighúzod az ujjad és már nem folyik össze a krém, hanem a csík megmarad.

Ha kész, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd a tojáshabbal együtt tedd hűtőbe.

Az epret tisztítsd meg és vágd negyedekbe. A lime héját és a gyömbért reszeld egy kisebb tálba. Add hozzá a cukrot, a lime levét és keverd simára. Forgasd bele a felvágott eperbe és hagyd 10 percet állni.

A hideg madártejet a habgaluskával és az eperrel együtt tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...