Neked van gasztromumusod? Olyan étel, aminek az elkészítésétől félsz, mert már sokszor befürödtél vele? Nekem ilyen a habgaluska a madártejhez. Mert nyugi, én is el szoktam rontani dolgokat. Szóval ez a tojáshab kifogott már rajta párszor. Nem tudom szépen szaggatni, bénázok a megfordítással, főzés után összeesik.
Na, de gondoltam, most akkor ezzel leszámolok örökre, mert olyan nincs, hogy ezért ne csináljak madártejet! Sejtettem amúgy, hogy lesz a hiba, szóval most figyeltem a kritikus pontokon és mit ad isten, sikerült is a dolog.
Szóval mondom mire figyelj: először is nem szabad túlverni a habot. Kezdésnek egy csipet sóval kell habosítani és amikor már kezd tartása lenni, akkor mehet három részletben hozzá a cukor. Nem kell hogy kőkemény legyen, elég ha már megtartja a formáját. Aztán a következő, hogy a tejet egy széles edényben kell odatenni főzni, mert akkor több galuska fér bele így gyorsabban lehet dolgozni, kevesebbet várakozik a felvert hab, nincs ideje összeesni. Ami még fontos, hogy épp csak gyöngyözzön az a tej. 2 perc főzés lefedve, aztán egy óvatos fordítás és újabb két perc főzés a másik oldalon és kész.
Az a vicc, hogy régen egyébként nem ettem meg a habgaluskát, csak tisztán a madártejet, de ma már értem, hogy mennyire jó kiegészítő ez a habkönnyű falat a sűrű, krémes sodó mellé, a friss gyümölcsről nem is beszélve.