Francia rakott burgonya

írta Kárai Dávid

szponzorált tartalom

Megint egy klasszikus francia receptet hoztam, ugyanakkor millió változatban megfőzhető. Két fontos dologra kell csak figyelni: az egyik, hogy jól válasszuk meg hozzá a burgonyát. Mivel nem kerül bele semmilyen sűrítő anyag, csak pusztán a krumpliból kisülő keményítő fogja egybe a szaftot, ezért fontos, hogy “lisztesebb”, azaz c típusú burgonyát válasszunk. Ezt legtöbbször feltüntetik a csomagoláson vagy az ártáblán, vagy persze kérdezzük bátran a zöldségest. A másik, amire ügyelni kell, hogy a tejszín, amivel leöntjük a vékony krumpliszeleteket, ne legyen hideg. Máskülönben sokkal később kezd el bugyogni és egybeolvadni a zöldséggel, így nagyobb az esélye, hogy túl folyós marad.

Azt mondanom sem kell, hogy habtejszínt tessék hozzá választani, hiszen ennek magasabb a zsírtartalma, ettől jobb az íze és az állaga is a rakott krumplihoz. Én most az alap változatot készítettem, azaz kevés kakukkfűvel, mustárral és szerecsendióval fűszereztem a tejszínt, de mehetne bele akár majoranna, babérlevél vagy fehérbors is. A burgonya egy részét lehet zellergumóval is helyettesíteni, a rétegek közé pedig pakolhatunk sonkát, vékonyra szeletelt csirkemellett vagy édesbugonyát is.

Nagy adagban készíthető, frissen a legfinomabb, amikor még olvad rajta a pirosra sült sajt. Igazi nagyasztalos, vasárnapi ebédnek való fogás ez, és ugye francia recepthez, francia sör dukál!

A bejegyzést az 1664 Blanc támogatta.

Francia rakott burgonya

szponzorált tartalom Megint egy klasszikus francia receptet hoztam, ugyanakkor millió változatban megfőzhető. Két fontos dologra kell csak figyelni: az egyik, hogy jól… Receptek Francia rakott burgonya European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 1 kg sárga héjú burgonya
  • 5 dl habtejszín
  • 1 teáskanál só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál magos mustár
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • szerecsendió, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát hámozd meg, majd vágd vékony szeletekre. Terítsd szét egy tiszta konyharuhán és takard be addig, amíg a többi feladattal elkészülsz.

A tejszínt öntsd egy edénybe, add hozzá a sót, egy gerezd fokhagymát lereszelve, mehet bele a mustár is és ízlés szerint fűszerezd kakukkfűvel, szerecsendióval és borssal. Addig főzd, amíg buggyan egyet, majd tedd félre kicsit hűlni.

A vöröshagymát vágd fel vékony csíkokra, és a burgonyával együtt egy nagy tálban keverd össze. Öntsd le a fűszeres tejszínnel, majd alaposan keverd össze.

Egy hőálló tálat vajazz ki, majd szórd bele a tejszínes burgonyát, terítsd el és öntsd rá a tálban maradt összes tejszínt.

Reszeld a tetejére a sajtot, majd tedd 160 fokra előmelegített sütőbe, ahol egy óra alatt elkészül.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...