Hideg gyümölcsleves

írta Kárai Dávid

A menzás, hideg gyümölcslevessel nehéz lázba hozni, viszont ezt a friss gyümölccsel készült, nyári hűs változatot imádom. Én mindig vegyesen használok hozzá meggyet és cseresznyét is, mert így kerülnek egyensúlyba az ízek. A fűszerezés kicsit rendhagyó, mert nem fahéj és szegfűszeg megy bele, hanem kardamom és vanília, persze ha szeretnéd, maradhatsz az eredetinél, vagy rakhatsz bele szerecsendiót is, az is jól áll neki.

Tejszín helyett én tejföllel krémesítem, mert ez a savanykás karakter kell bele, sűríteni pedig keményítővel érdemes, így lesz szép színe és tuti nem csapódik ki.  Egyébként ha tejfölös habarást csinálsz rá és mégis bepöttyöződne, akkor csak szimplán szűrd le és botmixerrel menj át rajta.

Az ízeket érdemes tálalás előtt beállítani, azaz amikor már hideg a leves, mert másképp működnek ilyenkor az ízek. Ha szükséges, tegyél még bele cukrot, illetve ha nem elég savanykás, mehet hozzá lime- vagy citrom leve is.

Hideg gyümölcsleves

A menzás, hideg gyümölcslevessel nehéz lázba hozni, viszont ezt a friss gyümölccsel készült, nyári hűs változatot imádom. Én mindig vegyesen használok hozzá… Receptek Hideg gyümölcsleves European Nyomtatás
Adag: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg meggy
  • 50 dkg cseresznye
  • 5 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál kardamom
  • 1 lime reszelt héja
  • ½ vaníliarúd magjai
  • 2 liter víz
  • 20 dkg tejföl
  • 2 evőkanál keményítő
  • 0,5 dl hideg víz

ELKÉSZÍTÉS

A gyümölcsöket magozd ki, majd keverd el a cukorral, kardamommal, a lime héjával és a vanília magjaival és egy közepes méretű edényben hagyd állni fél órát, hogy levet eresszen.

Az előkészített gyümölcsöket öntsd fel két liter vízzel, adj hozzá egy csipet sót és kezdd el főzni. Forrald fel és addig főzd, amíg a gyümölcsök megpuhulnak, de még nem főnek szét. Ekkor a keményítőt keverd simára fél deci hideg vízzel, majd öntsd a levesbe és forrald két percig. Ezután a tejfölt keverd simára pár evőkanál forró levessel, majd önts vissza az egészet a levesbe. Rögtön ki is kapcsolhatod alatta a lángot, nem kell tovább főznöd, különben kicsapódik a tejföl.

Hagyd a levest szobahőmérsékletűre hűlni, majd tedd a hűtőbe. Tálalás előtt kóstold meg, hogy elég édes-e (azért csak ilyenkor, mert hidegen más az édesség érzet), majd ha szükséges, adj hozzá pluszban cukrot vagy más édesítőt.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...