Sörös rozskenyér három szendvicsfeltéttel

írta Kárai Dávid

Tudom, tudom, húsvétkor a legtöbben kalácsot sütnek, én most mégis egy kenyérreceptet hoztam, de mondom is miért! Nyilván azért, mert finom. Nagyon finom! Másrészt mert előre be lehet keverni és akár 2-3 napot is pihentetni a hűtőben, majd frissen megsütni. Harmadrészt pedig mert a sok olajos magnak köszönhetően akár egy hétig is friss marad, így a a teljes négynapos, húsvéti hétvégén lehet belőle gond nélkül falatozni.

Nagyon jól megy a klasszikusok alá: sonka, tojás torma, pont ezért készítettem is hozzá három szendvicsvariációt. Mindegyikben egy-egy húsvéti alapelemmel, mindegyik elég mutatós, de egyik sem bonyolult.

Elég kis csinos vendégváró falatok szerintem és persze nem csak húsvétra, hanem bármilyen együtt töltött alkalomra.

A bejegyzést az 1664 Blanc támogatta.

Tudom, tudom, húsvétkor a legtöbben kalácsot sütnek, én most mégis egy kenyérreceptet hoztam, de mondom is miért! Nyilván azért, mert finom. Nagyon… Receptek Sörös rozskenyér három szendvicsfeltéttel European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A kenyérhez:

  • 1 dl író
  • 2,5 dl hideg víz
  • 1,5 dl 1664 Blanc
  • 10 g só
  • 15 dkg zabpehely
  • 12 dkg lenmag
  • 7,5 dkg napraforgómag
  • 6 dkg szezámmag
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 15 dkg rozsliszt
  • 1 evőkanál olaj a forma kikenéséhez

A remulád mártáshoz:

  • 3 db csemegeuborka
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 1/2 alma
  • fél csokor petrezselyem 
  • 1/2 citrom leve
  • 4 evőkanál majonéz
  • só, bors
  • A pácolt hagymához:
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál porcukor

A céklasalátához:

  • 3 db cékla
  • 1 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál gránátalmaszirup (vagy méz)
  • só, bors

Szendvicsekhez:

  • főtt-füstölt sonka
  • tojás
  • torma
  • füstölt lazac
  • gránátalma
  • póréhagymacsíra
  • mustár
  • petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

A kenyérhez az össze hozzávalót öntsd egy keverőtálba, majd robotgéppel 8-10 percig dagaszd.

Egy kenyérformát olajozz ki, majd a közepét béleld kis sütőpapírral úgy, hogy túllógjon a forma szélét, hogy egyszerűbben ki tudd majd venni.

A kenyértésztát simítsd a formába, majd legalább 12 órára, de ideális esetben 24 órára tedd hűtőbe (ahol akár 2-3 napig is pihentetheted).

Sütés előtt egy órával vedd ki a hűtőből, majd 185 fokon nagyjából egy órát süsd, amíg szépen meg nem pirul.

Ha kész, hagyd rácson hűlni és várj fél órát, mielőtt felszeletelnéd.

A remuládhoz minden vágd apóra a csemegeuborkát, kapribogyót, az almát és a petrezselymet, majd kever el a citromlével és a majonézzel. Sózd-borsozd.

A pácolt hagymához a hagymát vágd vékony csíkokra, az ecetet keverd el a cukorral és a szóval, majd alaposan forgasd meg benne a hagymaszeleteket és hagyd fél órát állni.

A céklasalátához a céklákat csomagold fóliába és 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt süsd puhára. Ha kész, csomagold ki, hagyd kihűlni, majd reszeld le. Keverd össze az ecettel, az olajjal, a gránátalmasziruppal, sózd és borsozd.

Az eső szendvicshez a kenyeret vajazd meg, fektess rá egy sült sonkaszeletet, erre jöhet egy kanál remulád, majd egy kevés pácolt hagyma, végül pedig friss petrezselyem.

A másodikhoz a kenyeret kend meg mustárral, tegyél rá egy szelet lazacot, kanalazz rá tormát, szórd meg gránátalmamaggal és díszítsd póréhagymacsírával.

A harmadik variációhoz a céklasalátát halmozd a kenyerekre, helyezz rájuk egy-egy szelet főtt tojást, sózd-borsod meg és friss kaporral ízesítsd.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...