Almatorta (gluténmentes)

írta Kárai Dávid

Ezt az almatortát (ami egyébként gluténmentes is) már számtalanszor megsütöttem. Kisebb változtatások mindig akadnak az évek során: van, hogy darált mandulából készítem, van amikor nem teszek bele aszalt gyümölcsöt, vagy ha éppen csak sima kristálycukor van itthon, akkor azt használok nádcukor helyett. Egy dolog viszont állandó: nincs benne liszt, így teljesen gluténmentes, valamint az olajosmag és a vaj keverékétől tényleg napokig puha.

Az idei egyik újításom ez a tetejére szeletelt pink alma, ami “red moon” néven fut és belül ilyen gyönyörű színű, mint ahogy a képen látod, nem én színeztem be. Ezzel az almafajtával kifejezetten látványos édességeket lehet alkotni, de önmagában is nagyon finom, akár sajttálak mellé is mutatós. Nem túl édes, inkább kicsit savanykás fajta.

A másik, amivel még sokat lehet dobni az ízén, ha a vajat megbarnítja hozzá az ember. Írtam már róla korábban is, nem egy bonyolult művelet. A vajat elkezded megolvasztani és közepes lángon hagyod, hogy addig melegedjen, amíg szép aranyszínű nem lesz és az illata pedig intenzíven mogyorós. Ekkor zárd el alatta a lángot, hagyd pár percet hűlni és így használd fel. Nagyon feldobja az ízeket, hiszek karamellizálódik a tejcukor és isteni lesz tőle a süteménytészta.

A bejegyzést a Lurpak támogatta.

Almatorta (gluténmentes)

Ezt az almatortát (ami egyébként gluténmentes is) már számtalanszor megsütöttem. Kisebb változtatások mindig akadnak az évek során: van, hogy darált mandulából készítem,… Receptek Almatorta (gluténmentes) European Nyomtatás
Adag: 20 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 25 dkg darált dió
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 12 dkg nádcukor
  • 35 dkg reszelt alma
  • 10 dkg datolya
  • 2 db alma (a tetejére)
  • 2 evőkanál porcukor (a tálaláshoz)

ELKÉSZÍTÉS

A darál diót keverd össze a sütőporral, fahéjjal és egy csipet sóval.

A tojásokat keverd habosra az olvasztott vajjal, majd dolgozd bele a cukrot is.

Forgasd bele az előzőleg összeállított diós keveréket.

Keverd hozzá a lereszelt, majd kinyomkodott almát, valamint az apróra vágott datolyát is.

Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral, az oldalát pedig vajazd ki.

Öntsd bele a tésztát, majd simítsd el, a tetejére pedig pakolj almakarikákat, majd tedd 175 fokos sütőbe 50 percre. Ha a torta átsült, vedd ki, majd tálalás előtt szórd meg a tetejét porcukorral.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...