Ezt az almatortát (ami egyébként gluténmentes is) már számtalanszor megsütöttem. Kisebb változtatások mindig akadnak az évek során: van, hogy darált mandulából készítem, van amikor nem teszek bele aszalt gyümölcsöt, vagy ha éppen csak sima kristálycukor van itthon, akkor azt használok nádcukor helyett. Egy dolog viszont állandó: nincs benne liszt, így teljesen gluténmentes, valamint az olajosmag és a vaj keverékétől tényleg napokig puha.
Az idei egyik újításom ez a tetejére szeletelt pink alma, ami “red moon” néven fut és belül ilyen gyönyörű színű, mint ahogy a képen látod, nem én színeztem be. Ezzel az almafajtával kifejezetten látványos édességeket lehet alkotni, de önmagában is nagyon finom, akár sajttálak mellé is mutatós. Nem túl édes, inkább kicsit savanykás fajta.
A másik, amivel még sokat lehet dobni az ízén, ha a vajat megbarnítja hozzá az ember. Írtam már róla korábban is, nem egy bonyolult művelet. A vajat elkezded megolvasztani és közepes lángon hagyod, hogy addig melegedjen, amíg szép aranyszínű nem lesz és az illata pedig intenzíven mogyorós. Ekkor zárd el alatta a lángot, hagyd pár percet hűlni és így használd fel. Nagyon feldobja az ízeket, hiszek karamellizálódik a tejcukor és isteni lesz tőle a süteménytészta.
A bejegyzést a Lurpak támogatta.