Sütőben sült szilvalekvár

írta Kárai Dávid

Hétvégi programajánlóm ez a sütőben sült szilvalekvár. Amióta tavaly felfedeztem, hogy sokkal jobban szeretem a szilvalekváros zserbót, azóta mindig tartok itthon egy üveg cukormentes, jó sűrű szilvalekvárt. 

Tavaly úgy alakult, hogy sok különböző fajta szilva maradt meg a hűtőmben, úgyhogy kicsit unortodox módon ez egy cuvé lett. Ringló, jápán szilva és a klasszikus befőzős “nemtudom” szilva keverékéből főztem, így is műköüdik.

Egyébként kell hozzá óriási mennyiség én is három kilóból csináltam. Elég félóránként átkeverni, közben lehet mást csinálni, plusz kellemesen befűti a lakást is.

Ha jó érett a gyümölcs, akkor cukrozni sem kell, hiszen ahogy összesül, az édes íz még jobban felerősödik benne.Ez a fajta szilvalekvár amúgy is édességekben – buktában, gombócban vagy derelyében – érzi a legjobban magát.

Nehezen álltam meg, hogy a lekvárt ne fűszerezzem. Ha nagyobb adagot készítettem volna, akkor biztos, hogy a végén kettészedem és az egyik feléhez adok mondjuk kínai ötfűszer-keveréket. Vagy csak simán egy kis csillagánizzsal, esetleg szegfűszeggel vagy chilivel is nagyon izgalmas dolgokat lehet kihozni belőle. Ilyenkor persze a felhasználása már korlátozottabb, szemben a teljesen natúr verzióval.

Sterilizált üvegben sokáig, akár több évig is gond nélkül eláll mindenféle plusz tartósítószer hozzáadása nélkül. Egyedül arra figyelj, hogy az üveg makulátlanul tiszta legyen és ha van időd, hagyj neki időt, hogy szép lassan hűljön ki a lekvár.

A bejegyzést a Miele támogatta.

Sütőben sült szilvalekvár

Hétvégi programajánlóm ez a sütőben sült szilvalekvár. Amióta tavaly felfedeztem, hogy sokkal jobban szeretem a szilvalekváros zserbót, azóta mindig tartok itthon egy… Receptek Sütőben sült szilvalekvár European Nyomtatás
Adag: 7 decis üveghez Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 3 kg érett szilva
  • sok türelem
  • semmi más

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt állítsd be 160 fokra.

A szilvát alaposan mosd meg, magozd ki és darabold fel. (Minél kisebbre vágod, annál gyorsabb összesül.)

Egy nagy tepsiben, vagy öntöttvas edénybe szórd bele és tedd be a sütőbe fedő nélkül.

3-4 óra kell neki, hogy sűrű szilvalekvár legyen belőle, úgyhogy félóránként érdemes jól átkavarni, hogy egyenletesen készüljön.

A befőttes üveget alaposan mosd el, majd tedd 2-3 percre mikróba vagy a forrós ütőbe, hogy sterilizáld. 

A késznek ítélt, még forró lekvárt óvatosan kanalazd az üvegbe, alaposan csavard rá a tetejét, állítsd fejre 5 percre. Ha kész, konyharuhába bugyolálva hagyd kihűlni.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...