Hétvégi programajánlóm ez a sütőben sült szilvalekvár. Amióta tavaly felfedeztem, hogy sokkal jobban szeretem a szilvalekváros zserbót, azóta mindig tartok itthon egy üveg cukormentes, jó sűrű szilvalekvárt.
Tavaly úgy alakult, hogy sok különböző fajta szilva maradt meg a hűtőmben, úgyhogy kicsit unortodox módon ez egy cuvé lett. Ringló, jápán szilva és a klasszikus befőzős “nemtudom” szilva keverékéből főztem, így is műköüdik.
Egyébként kell hozzá óriási mennyiség én is három kilóból csináltam. Elég félóránként átkeverni, közben lehet mást csinálni, plusz kellemesen befűti a lakást is.
Ha jó érett a gyümölcs, akkor cukrozni sem kell, hiszen ahogy összesül, az édes íz még jobban felerősödik benne.Ez a fajta szilvalekvár amúgy is édességekben – buktában, gombócban vagy derelyében – érzi a legjobban magát.
Nehezen álltam meg, hogy a lekvárt ne fűszerezzem. Ha nagyobb adagot készítettem volna, akkor biztos, hogy a végén kettészedem és az egyik feléhez adok mondjuk kínai ötfűszer-keveréket. Vagy csak simán egy kis csillagánizzsal, esetleg szegfűszeggel vagy chilivel is nagyon izgalmas dolgokat lehet kihozni belőle. Ilyenkor persze a felhasználása már korlátozottabb, szemben a teljesen natúr verzióval.
Sterilizált üvegben sokáig, akár több évig is gond nélkül eláll mindenféle plusz tartósítószer hozzáadása nélkül. Egyedül arra figyelj, hogy az üveg makulátlanul tiszta legyen és ha van időd, hagyj neki időt, hogy szép lassan hűljön ki a lekvár.
A bejegyzést a Miele támogatta.