Ünnepi zöldségköret macera nélkül: tzimmes

írta Kárai Dávid

Na, akkor induljunk neki az idei karácsonyi szezonnak, mert most is készültem ám nektek pár letesztelt recepttel, hátha találtok köztük olyat, amit idén szívesen az ünnepi asztalra tennétek.

Ígérem, nem foglak titeket telespammelni receptekkel, ezért igyekeztem minél jobban leszűkíteni a sort, hogy mire eljön az ünnep, senkinek ne legyen herótja a sok karácsonyi kontenttől.

Javában dolgozom már az ajándéklistán (több mint 1500-an szavaztatok rá, hogy legyen, úgyhogy lesz!), holnap összeszedem a blogon eddig közzétett ünnepi recepteket, de most kezdésnek itt van egy egyszerű köretötlet, a tzimmes.

Ezer és egy variációja létezik, én is aszerint alakítom, mi van épp a kamrában vagy a piacon, de inkább a technika itt a lényeg. Fogsz egy adag vegyes zöldséget, jelen esetben répát, krumplit, paszternákot, lilahagymát, elkeverd egy marék aszalt szilvával és egy sütőben is használható edénybe, vagy mély tepsibe dobod.

Kifacsarod pár narancs levét, elkevered vízzel, fűszerezed, a zöldségekre öntöd. Az egészet lefeded, sütőbe tolod és 40 perc alatt puhára párolódik minden az illatos lében. Kicsit rásütsz a végén, tálalásnál szórsz rá egy kis zöldet és már mehet is az asztalra.

A legjobban sült húsokhoz passzol: töltött pulykához, konfitált kacsához, sült csirkéhez, dagadóhoz.

tzimmes

Na, akkor induljunk neki az idei karácsonyi szezonnak, mert most is készültem ám nektek pár letesztelt recepttel, hátha találtok köztük olyat, amit… Receptek Ünnepi zöldségköret macera nélkül: tzimmes European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg sárgarépa
  • 25 dkg paszternák
  • 3 db lilahagyma
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 dl frissen facsart narancslé
  • 2 dl víz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ág friss rozmaring (elhagyható)
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

A zöldségeket tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra és az aszalt szilvával együtt tedd őket egy mély tepsibe vagy öntöttvas lábosba.

Locsold meg olajjal, sózd és borsozd meg őket, majd alaposan forgasd össze.

A frissen facsart narancslevet kever össze a vízzel, add hozzá a durvára aprított fokhagymát és kakukkfüvet, majd öntsd az zöldségekre.

Takard le fóliával vagy tedd rá a fedőt és told 200 fokra előmelegített sütőbe 40 percre.

Ezután vedd le róla a fóliát és 10-15 pirítsd rá a tetejére.

Ha a zöldségek megpuhultak, szórd meg friss petrezselyemmel és már tálalhatod is.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...