Gravlax

írta Kárai Dávid

Idén nem lazacból, hanem tokhalból készítettem gravlaxot, mégpedig azért, hogy megmutassam, helyi alternatívája is van az alapanyagnak. Vékonyra szeletelve, vajjal megkent rozskenyérrel és egy kiskanál mustárra tökéletes előétel vagy karácsonyi reggeli. A receptet persze bármilyen szálkamentes halból elkészítheted, így maradhatsz a klasszikus lazacnál, de kísérletezhetsz mondjuk harcsával is.

Fóliába becsomagolva, lesúlyozva érdemes érlelni. Súlynak használhatsz konzervet, vagy bármilyen más, nehéz tárgyat. Én most a gránitmozsaramat fogtam be erre a célra.

Legalább 24 órát hagyj neki a hűtőben, hogy szépen összeérjenek az ízek és a só, valamint a cukor kellő nedvességet tudjon elvonni a halhúsból ahhoz, hogy szépen szeletelhető legyen. Én rendszerint 48 órát hagyom a hűtőben és minden 12 órában átfordítom.

Gravlax

Idén nem lazacból, hanem tokhalból készítettem gravlaxot, mégpedig azért, hogy megmutassam, helyi alternatívája is van az alapanyagnak. Vékonyra szeletelve, vajjal megkent rozskenyérrel… Receptek Gravlax European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A halhoz

  • 75 g jódozatlan só
  • 75 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 teáskanál feketebors
  • 1/2 teáskanál koriandermag
  • 1 csokor kapor
  • 3 evőkanál gin
  • 50 dkg tokhalfilé

Az öntethez:

  • 1,5 evőkanál mustár
  • 2 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 1,2 dl napraforgóolaj
  • 1 csokor kapor
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • kígyóuborka
  • medvehagyma-kapri (vagy kapribogyó)
  • retek
  • citrom
  • krémsajt
  • rozskenyér

ELKÉSZÍTÉS

A halat vizsgáld át és ha szükséges, akkor a szálkákat és a pikkelyeket távolítsd el. A sót és a cukrot keverd el a frissen őrölt fekete borssal, a durvára tört koriandermaggal és apróra vágott kaporral, valamint a citrom reszelt héjával. Add hozzá a gint és az egészet alaposan forgasd össze.

A halfilék két, nagyjából egyforma darabra vágd fel. Egy akkor tál alját, amiben kényelmesen elfér a hal, béleld ki frissentartófóliával és szórd meg a sós pác harmadával. Erre fektesd az egyik halfilét, majd erre szórd a sós pác újabb harmadát, végül takard be a másik lazacfilével és szórd meg a maradék sóval és az egészet csomagold a fóliába. A tetejére tegyél egy kis vágódeszkát, arra konzerveket vagy bármilyen más súlyt és így tedd a hűtőbe legalább 48 órára.

Érdemes minden 12 órában forgatni rajta egyet és készülj rá, hogy sok levet fog engedni magából, de ez teljesen normális, hiszen ettől lesz szép tömör a halhús a végén.

Tálalás előtt a lazacfiléket folyó víz alatt öblítsd át, hogy ne maradjon rajta felesleges pác, majd vékony szeletekre vágd fel.

Az öntet összes hozzávalóját egy befőttes üvegben alaposan összerázzuk és a lazaccal tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...