Speculoos (fűszeres karácsonyi keksz)

írta Kárai Dávid

Ha valamilyen keksszel le lehet engem venni a lábamról, az a speculoos. Nagy szívfájdalmam, hogy ezt csak a karácsonyi szerzonban árulják nálunk, mert tényleg imádom! Nem volt mit tenni, kifejlesztettem a saját receptemet rá. Ebből az adagban 25-30 darab lesz, attól függően mekkorára szaggatjuk őket.

Ha valamilyen keksszel le lehet engem venni a lábamról, az a speculoos. Nagy szívfájdalmam, hogy ezt csak a karácsonyi szerzonban árulják nálunk,… Desszert Speculoos (fűszeres karácsonyi keksz) European Nyomtatás
Adag: 25 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 25 dkg liszt
  • 9 dkg finom szemű nádcukor
  • 1 evőkanál fűszerkeverék
  • 1,5 teáskanál kakaópor
  • 1 csipet só
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 tojás

A fűszerkeverékhez:

  • 1,5 evőkanál fahéj
  • 1,5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1,5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • ½ teáskanál őrölt csillagánizs

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a nádcukrot is, amiből ha nem kapunk finomabb szeműt, akkor késes betétű robotgépben átdaráljuk, így kvázi porcukor lesz belőle, de az nem baj, a lényeg, hogy jól elkeveredjen majd a liszttel és ne maradjanak benne nagyobb kristályok. Hozzáajduk a fűszerkeveréket a sót és a kakaóport is és alaposan lekeverjük.

Beletesszük a kockára vágott hideg vajat és robotgépben morzsásra dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tojást és addig dolgozzuk tovább a tésztát, amíg össze nem áll. Ezután fóliába csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük fél órát.

Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 175 fokon 10-12 perc alatt megsül. Jól záródó dobozban egy hétig simán elvan.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...