Túrós-meggyes rakott palacsinta

írta Kárai Dávid

Az úgy volt, hogy kisütöttem egy nagy adag palacsintát, aminek persze a felét nem ettük meg. Nem baj, gondoltam maradékmentésnek csinálok majd belőle rakott pallereket. Másnap be is kevertem hozzá a túrót, de aztán addig húztam-halasztottam a dolgot, amíg végül a palacsinták megadták magukat a hűtőben de a töltelék meg már ott volt készen. Szóval kénytelen voltam sütni hozzá egy újabb adag palacsintát. Ennyit a maradékmentésről, ugye…

Mindegy, ezt a rakott palacsintát bármikor képesek vagyunk két pofára tömni, főleg ezt a túrós-meggyeset, tejföllel leöntve és jól egybesütve, szóval nektek is azt mondom, ne csak maradékmentéskor jusson eszetekbe megsütni, hanem bármikor. Mondjuk akár már ma délután. 

A meggy az egyik kedvenc trükköm. Fogod az üveg befőttet, edénybe öntöd és nagy lángon főzöd és főzöd, egészen addig, amíg az összes leve el nem forr és szép szirupos nem lesz, a meggyek állaga pedig akár az aszalt gyümölcsé. Nem kell majd belőle az összes a töltelékbe, de a maradék a hűtőben akár egy-két hétig is eláll és mehet reggeli zabkására, joghurtba, édességekbe.

Túrós-meggyes rakott palacsinta

Az úgy volt, hogy kisütöttem egy nagy adag palacsintát, aminek persze a felét nem ettük meg. Nem baj, gondoltam maradékmentésnek csinálok majd… Desszert Túrós-meggyes rakott palacsinta European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A palacsintához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 2 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl szóda
  • 2 evőkanál napraforgóolaj a tésztába
  • 3-4 evőkanál napraforgóolaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 lime reszelt héja és leve
  • 75 dkg túró
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai

Az öntethez:

  • 1,5 dl tejföl
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

ELKÉSZÍTÉS

A palacsintákhoz a liszted szitáld át, add hozzá a sót, a cukrot és a felvert tojásokat, valamint a tejet. Az egészet keverd simára és ha már szép homogén, add hozzá a szódavizet, legvégül pedig a két evőkanál olajat. Hűtőben pihentesd egy órát, majd enyhén kiolajozott serpenyőben süsd meg a palacsintákat.

A töltelékhez a meggybefőttet a levével együtt tedd egy edénybe, majd add hozzá a kardamomot, a lime héját és levét, majd nagy lángon addig forrald, amíg elfő a leve, szirupos nem lesz és a meggyszemek kissé megkeményednek. Tedd félre és hagyd hűlni.

A túrót kever el a porcukorral és annyit tejföllel, hogy kenhető, de ne túl híg masszát kapj, majd add hozzá az előkészített meggy háromnegyedét felaprítva.

Az öntethez minden hozzávalót keverj simára.

A palacsintákat kendd meg a krémmel, vágd őket három részre és szorosan állítsd őket kivajazott, hőálló tálba. Óvatosan öntsd le őket az öntettel és tedd 180 fokos sütőbe 35-40 percre, amíg az öntet meg nem dermed rajta és a palacsinták kilógó végei ropogósra nem sülnek.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...