Rákóczi túrós

írta Kárai Dávid

Az otthoni Rákóczi túrósnál két probléma szokott lenni: kevés benne a lekvár és nem sikerül jó a tojáshab. Nos, ebben a receptben mindkét hibafaktor orvosolva! Vastag Rögös túrókrém, tisztességes adag házi baracklekvár és habcsókkorona.

A habcsókot egyébként a pavolva receptem alapján készítettem: a tojásfehérjehabot habzsákba töltöttem, sütőpapírra nyomtam és 100 fokos sütőben másfél órát szárítottam. A sárga színt pedig egy csipet kurkumával hintettem rá.

A receptben egy kulcsfontosságú lépés van: az elősütött tésztalapot még forrón le kell kenni baracklekvárral, ez szépen rászárad, így megvédi a tésztát attól, hogy a túrókrém később eláztassa.

Rákóczi túrós

Az otthoni Rákóczi túrósnál két probléma szokott lenni: kevés benne a lekvár és nem sikerül jó a tojáshab. Nos, ebben a receptben… Receptek Rákóczi túrós European Nyomtatás
Adag: 12 szelet Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 22,5 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 50 ml tej

A túrókrémhez:

  • 1 kg Rögös túró
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg búzadara
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg kandírozott citromhéj (elhagyható)

A tetejére:

  • 25 dkg baracklekvár
  • 2 lap zselatin
  • habcsók

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet és a vajat tedd keverőtálba és robotgéppel dolgozd morzsás állagúra.

Szitáld bele a porcukrot, reszeld hozzá a citromhéjat, majd keverd össze.

Add hozzá a tojássárgáját, a tejet, majd dolgozd össze a tésztát.

Vedd ki a robotgépből, kézzel gyúrd át, majd csomagold fóliába és fél órát pihentesd a hűtőben.

Egy 33x23 centis tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd a pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki és tedd a tepsibe.

A tetejét szurkáld meg villával, majd 180 fokos sütőben süsd 25 percig.

Közben a túrókrémhez az összes hozzávalót alaposan keverd össze.

Az elősütött tésztalapot még forrón kend meg vékonyan két evőkanál baracklekvárral, majd terítsd el rajta a túrótölteléket.

Tedd vissza a sütőben és 160 fokon 20 percig süsd.

Közben a maradék baracklekvárt öntsd egy edénybe, botmixerrel pürésítsd és forrald fel, majd zárd el alatta a lángot és hagyd 2-3 percet hűlni. 

A hideg vízbe áztatott zselatinlapokat nyomkodd ki és keverd el a még forró lekvárban.

Ha a túrós alap megsült, vedd ki és hagyd pár percet hűlni, majd öntsd rá és egyengesd el rajta a lekvárt. Várd meg amíg szobahőmérsékletű nem lesz, majd tedd hűtőbe 3-4 órára, hogy szépen szeletelhető legyen.

A végén habcsókkal díszítsd.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...