Boeuf bourguignon – burgundi marharagu

írta Kárai Dávid

A burgundi marharagu pontosan az az étel, amivel a karácsonyi vendégsereget tökéletes ki lehet szolgálni. Nagy adagban, előre elkészíthető és szinte mindenki szereti. Köretként kínálhatsz mellé egy klasszik burgonyapürétől kezdve a friss kenyérig szinte bármit. Én most nem marhából, hanem szarvasból készítettem.

Az az igazság, hogy pontosan ez burgundi marha recept döntöttel el, hogy melyik főzőlapot válasszam a konyhába. Tavaly karácsonykor is ezt főztem, ráadásul az egész családnak, így a legnagyobb edényemet kellett elővenni. Ez pedig az ovális alakja miatt tökéletesen ráfér a két összevonható főzőzónára.

A bejegyzést a MIELE támogatta.

Boeuf bourguignon - burgundi marharagu

A burgundi marharagu pontosan az az étel, amivel a karácsonyi vendégsereget tökéletes ki lehet szolgálni. Nagy adagban, előre elkészíthető és szinte mindenki… Egytálételek Boeuf bourguignon – burgundi marharagu European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 1,2 kg marhahús (vagy szarvas)
  • 2 evőkanál liszt
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 70 g evőkanál sűrített paradicsom
  • 7 dl száraz vörösbor
  • 3 db sárgarépa
  • só, bors
  • 20 g szárított gomba
  • 3 db babérlevél
  • 2 ág kakukkfű
  • 3 dl marha alaplé vagy víz
  • 20 dkg apró csiperkegomba
  • 1 csokor friss petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

A húst vágd nagyobb kockákra, majd szór meg a liszttel és alaposan forgasd át.

Egy adag olajat hevítsd fel egy nagyobb serpenyőben, majd több részletben, nagy lángon pirítsd meg rajta a húst. Mindig csak annyit tegyél a serpenyőbe, ami kényelmesen elfér benne és így egyenletesen tud pirulni. Ha kész egy adag hús, tedd félre és addig folytasd, amíg az összeset meg nem pirítottad. Közben ha szükséges, az olajat pótold.

Ugyanebbe a serpenyőbe dobd bele a vajat, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és közepes lángon pirítsd.

Ha a hagyma már összeesett, add hozzá a paradicsompürét, egy-két percig pirítsd benne, majd add hozzá az aprított fokhagymát, pirítsd újra pár percet, majd öntsd fel a bor harmadával. Alaposan kapard fel a serpneyő aljára tapadt részeket és forrald az egyharmadára. Amikor előtt a bor, adj hozzá egy újabb adagot, majd ha elfőtt ez is, mehet bele a maradék. Ezzel a trükkel koncentrálod a bor ízét, de nem marad túl híg a szósz.

Ha kész vagy, tedd a húst egy sütőbe is rakható edénybe. Add hozzá a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, majd sózd és borsod meg. Tedd bele a szárított gombát, a babérlevelet és a kakukkfüvet is.

Öntsd rá a boros mártást, majd adj hozzá annyi alaplevet (vagy vizet), hogy pont ellepje a húst.

Ha kész, mehet is a 150 fokos sütőbe 2,5-3 órára, amíg a hús meg nem puhul.

Ha a hús kész, akkor kevés olajon pirítsd át a megmosott gombákat, majd sózd és borsozd meg és keverd a raguba.

Friss petrezselyemmel megszórva, savanyúsággal és kenyérrel tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...