Eredeti bolognai recept

írta Kárai Dávid

Van abban valami megnyugtató, ha az ember tudja, mindig ott lapul egy adag bologani ragu a fagyasztójában. Nem vagyok az a nagy bespájzoló, általában mindig azt veszem és főzöm, ami aktuálisan enni szoktunk. Nem halmozok fel semmiből nagy készletet és nincs tele “mindig jó ha van itthon” alapanyagokkal a fagyasztó sem. Kivétel ez alól a házi készítésű bolognai szószom.

És hogy miért? Mert ezt szinte mindenki, kérdés nélkül szívesen eszi azokon a napokon, amikor semmi kedv, vagy ötlet főzni. Egyszerre adagnak állok neki, már csak azért is, mert szép lassan, sokáig rotyogtatom, ettől lesz szép mély, testes az íze.

Az első adagot, sokszor házi, friss tésztával esszük. Semmi kétség, így a legjobb és nem egy nagy történt összehozni. Liszt, víz, só, tojás. A többit meg a gép csinálja: gyúr, nyújt, szaggat, ugyanis ehhez a robotgéphez számos kiegészítő elérhető, többek között tésztakészítők is.

A maradék ragut pedig zárható zacskókba porciózom, kilapítom és fektetve teszem a fagyasztóba. Aztán ha megdermedt, szép sorba lehet őket állítani, így sok helyet nem is foglal.

10% kedvezmény Kenwood termékekre
A Kenwooddal most jól jársz, hiszen a márka termékeire 10% kedvezményjár, ha érvényesíted a KARAIDAVID10E kódot a marketworld.hu oldalon!

A bejegyzést a KENWOOD, Európa #1 konyhai robotgépmárkája támogatta.

Eredeti bolognai ragu

Van abban valami megnyugtató, ha az ember tudja, mindig ott lapul egy adag bologani ragu a fagyasztójában. Nem vagyok az a nagy… Receptek Eredeti bolognai recept European Nyomtatás
Adag: 6-8 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg pancetta apróra vágva
  • 2 evőkanál vaj
  • 20 dkg hagyma
  • 12 dkg fehérrépa
  • 20 dkg zeller
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 kg darált hús (marha vagy sertés)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis konzerv (7 dkg) sűrített paradicsom
  • 2 dl fehérbor (lehet vörös is)
  • 3 dl alaplé (vagy húsleves vagy víz)
  • 4 dl passzírozott paradicsom
  • 1 csokor friss bazsalikom

ELKÉSZÍTÉS

Az olívaolajat egy nagyobb edényben hevítsd fel, majd pirítsd meg rajta a pancettat. Amikor már kiengedte a zsírját, szűrőkanállal szedd ki és tedd félre.

A hagymát, fehér- és sárgarépa, valamint a zellert hámozd meg, vágd nagyobb darabokra és késes betétű robotgépen aprítsd finomra.

Az edénybe tedd bele a vajat, majd add hozzá a zöldségeket és alacsony lángon 15-20 percig párold, amíg kissé összeesik.

Ezután add hozzá a darált húst, vedd nagyobbra a lángot és néhány perc alatt pirítsd le. Add hozzá a sűrített paradicsomot, reszeld hozzá a fokhagymát, pirítsd tovább egy-két percig, majd óvatosan öntsd fel a borral. Forrald fel, hagyd pár percet rotyogni, majd add hozzá az alaplevet és a passzírozott paradicsomot.

Sózd, valamint borsozd meg, majd alacsony lángon hagyd főzni 1,5-2 órát. Közben ha szükséges, a folyadékot pótold, de hagyj a ragunak időt, mert így lesz szép mély, testes íze.

Ha elkészült, tálalás előtt keverj bele egy csokor friss bazsalikomot.

MEGJEGYZÉS

A ragut tovább fűszerezheted oregánóval és kakukkfűvel is.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...