Tahinis keksz

írta Kárai Dávid

Ezt a szezámmagos kekszet csak akkor próbáljátok ki, ha van kivel megosztanotok, máskülönben egyedül fogjátok felfalni az egészet, annyira jó! Komolyan! Elég egyszerű az összeállítása és ha ebből a nagy kenyérsütős őrületből van otthon rozslisztetek (akár fehér, akár teljes kiőrlésű), az is mehet hozzá, még extrább lesz az íze. Arról meg már nem is beszélve, hogy egy tábla aprított csoki is simán elfér még a tésztában, ha úgy szeretnétek.

Akkor sem kell pánikba esnetek, hanem kapnátok tahinit, azaz szezámmagpasztát, így csinálhattok otthon: 25 deka szezámmagot száraz serpenyőben pirítsátok aranybarnára, hagyjátok kihűlni (ez fontos!), majd tegyétek 2-3 evőkanál olajjal pakoljátok késes robotgépbe vagy turmixba és őröltjétek finomra. Ha kell adjatok hozzá még olajat és addig járassátok a gépet, amíg egészen finom paszta nem lesz a végeredmény. Utána üvegbe kanalazva, a tetejére olajat töltve hetekig eláll.

Az eredeti ez a The Boy Who Bakes recept volt, aztán még hozzánéztem ezt a Green Kitchen Stories változatot és pár változtatással született meg az én verzióm. Én a csokit kihagytam belőle, mert bármilyen meglepő, nem annyira szeretem. Illetve kevesebb cukrot, több aszalt gyümölcsöt tettem bele, szóval az arányokkal ti is játszhattok bátran.

Ezt a szezámmagos kekszet csak akkor próbáljátok ki, ha van kivel megosztanotok, máskülönben egyedül fogjátok felfalni az egészet, annyira jó! Komolyan! Elég… Receptek Tahinis keksz European Nyomtatás
Adag: 12-14 db
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 12,5 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű finomliszt (vagy lehet rozsliszt is)
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál só
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 7,5 dkg tahini
  • 10 dkg nádcukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • 10 dkg aszalt áfonya
  • 3 evőkanál szezámmag a hemergetéshez (én vegyesen használtam feketét és fehéret)

ELKÉSZÍTÉS

A kétfajta lisztet, a sütőport és a sót egy tálba szitáljuk és félretesszük.

A vajat a tahinit és a cukrot egy másik tálban robotgéppel 4-5 percig keverjük, amíg könnyű és habos nem lesz. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük, majd belekeverjük a vaníliát is.

Hozzáadjuk a lisztes keveréket, simára keverjük végül pedig az aszalt vörösáfonyát késsel kissé felaprítjuk, majd egy spatulával a tésztához keverjük.

A tálat lefóliázzuk és hűtőben legalább 3-4 órát pihentetjük, de akár egész éjszakára is betehetjük.

Másnap nagyjából 6 dekás gombócokat formázunk a tésztából, meghempergetjük a szezámmagban. Nem kell, hogy teljesen bevonja, csak az a cél, hogy egy kis köntös kapjanak a kekszek.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a golyókat, egymástól távol, mert sütés közben szétterülnek. Finoman lelapítjuk őket, hogy könnyebben terüljenek, majd 170 fokon 10-11 perc alatt készre sütjük őket.

Zárható dobozban 3-4 napig elállnak, de úgyis elfogy hamarabb.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...