Körtés-mandulás pite

írta Kárai Dávid

szponzorált tartalom

Roppanós tészta, krémes mandularéteg és párolt körte – mi ez, ha nem az álompite képlete? Tudom, nem egy villámgyors édesség, de azért néha belefér, hogy megadjuk a módját. Egyébként meg nem bonyolult az elkészítés, tényleg!

A mandulát lehet cserélni bármilyen olajos magra, sőt még a gyümölcsöt is benne. Például egy diós-almás változat is elég jól hangzik, nem? Csak arra figyelj, hogy lehetőség szerint az almát is vékonyan csíkozd fel és szép legyezőalakban pakold a mandulakrémre.

Tálaláshoz én most az legegyszerűbb kiegészítőhöz nyúltam, a fagyihoz, de vaníliás mascarponekrémmel vagy házi tejszínhabbal is jól működik. Meg lehet sütni előre, két-három napot gond nélkül elvan a hűtőben, utána csak elő kell kapni és szeletekre vágni és megenni mind.

10% kedvezmény Kenwood termékekre
A Kenwooddal most jól jársz, hiszen a márka termékeire 10% kedvezmény jár, ha érvényesíted a KARAIDAVID10E kódot a marketworld.hu oldalon!

A bejegyzést a KENWOOD, Európa #1 konyhai robotgépmárkája támogatta.

szponzorált tartalom Roppanós tészta, krémes mandularéteg és párolt körte – mi ez, ha nem az álompite képlete? Tudom, nem egy villámgyors édesség,… Receptek Körtés-mandulás pite European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 7 dkg hideg vaj 
  • 5 dkg porcukor 
  • 15 dkg liszt 
  • 1 nagy csipet só 
  • 2 tojássárgája 

A mandulakrémhez:

  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg darált mandula

A körtékhez:

  • 2 db körte
  • 4 dl víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 0,5 dl limoncello

A tetejére:

  • 3 dkg szeletelt mandula

A tálaláshoz:

  • fagyi

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a hideg vajat kockázd fel egy keverő­ tálba, majd szitáld hozzá a porcukorral és a sóval elkevert lisztet. Robotgéppel vagy kézzel gyors mozdulatokkal dolgozd morzsalékosra, majd add hozzá a tojások sárgáját, és addig gyúrd a tésztát, amíg össze nem áll. Ekkor csomagold fóliába, és tedd hűtőbe fél órára.

A mandulakrémhez a vajat keverd habosra a cukorral, majd folyamatos keverés mellett, egyenként add hozzá a tojásokat. Keverd bele a darált mandulát is és tedd félre.

A körtéket hámozd meg, vágd félbe és csumázd ki őket. A vizet és a cukrot forrald össze, majd öntsd hozzá a limoncellot, aztán pedig tedd bele a körtéket és főzd 15-20 percet, amíg kissé meg nem puhul, de még nem kell vajpuhának lennie, hiszen még sütni fogjuk. Ha kész, vedd ki a vízből és vékonyan vágd fel, de úgy, hogy a teteje egyben maradjon és szép legyezőalakban szétterüljön.

A pihentetett tésztát finoman lisztezett felületen nyújtsd ki akkorára, hogy túllógjon a piteformán, majd óvatosan tedd bele. Nyomkodd le a széleit és középen is, majd vágd le a túllógó részeket, és szurkáld meg mindenhol villával. Tegyél a pite te­ tejére egy sütőpapírt, majd szórj bele babot vagy aprópénzt, hogy lesúlyozd, és mehet is a 170 fokos sütőbe 15 percre, amíg a széle aranybarna nem lesz, és az alja is átsül. Ezután vedd ki a sütőből, távolítsd el a nehezéket, és tedd vissza a sütőbe 5 percre, majd vedd ki és hagyd hűlni újabb 5 percet. Végül, ha már nem forró, kend bele a mandulakrémet, majd fektesd bele a körtéket és mehet vissza a sütőbe 20-25 percre, amíg aranybarna nem lesz.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...