Kosárka vaníliakrémmel, meggyel

írta Kárai Dávid

reklám

Ha van nálunk családi kedvenc, akkor ez az. Nagymamám specialitása és csak “kosárka” néven fut. Vaníliás krémmel töltött puha omlós linzertészta, a tetején meggybefőttel, ami a savanykás ízével ellensúlyozza a krém édességét. Képes vagyok megenni belőle egy tálcával és mivel az idei karácsony kiszámíthatatlan, ezért jobban láttam elkérni a receptet és begyakorolni, hátha idén magamnak kell sütnöm.

Nálunk nincs olyan ünnep vagy családi összejövetel, ahol ne szerepelne, mindenki imádja, nem véletlenül szól a recept is harminc darabra, amit nem ritka, hogy nagymamám megdupláz. Én épp csak annyit változtattam rajta, hogy a krémhez a vaníliás pudingot a hagyományos módon, azaz keményítőből és tojásból főztem.

Azt érdemes tudni, hogy betöltés után egyből irány vele a hűtőbe vagy a hideg kamrába, mert szobahőmérsékleten a krémtől hamar felpuhul a tészta. A kosárka formákat pedig háztartási boltban vagy nagyobb szupermarketekben beszerezheted.

Kosárka

reklám Ha van nálunk családi kedvenc, akkor ez az. Nagymamám specialitása és csak “kosárka” néven fut. Vaníliás krémmel töltött puha omlós linzertészta,… Receptek Kosárka vaníliakrémmel, meggyel European Nyomtatás
Adag: 30 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • ½ csomag (6g) sütőpor
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tej

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 3 tojássárgája
  • 30 g keményítő
  • 20 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor

A tetejére:

  • 1 üveg meggybefőtt

ELKÉSZÍTÉS

1. A tésztához a lisztet, a sütőport és a porcukrot szitáld egy tálba. Add hozzá a kockára vágott hideg vajat és robotgéppel addig keverd, amíg morzsalékos nem lesz. Csinálhatod kézzel is, ilyenkor gyors mozdulatokkal a két tenyered között morzsold el a lisztes keverékben a vajat.

2. Ha már nincsenek benne nagyobb vajdarabok, akkor mehet hozzá a tojások sárgája és két evőkanál tej. Ezután épp csak addig kell gyúrni, hogy a tészta egy gombóccá összeálljon. Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe legalább fél órára.

3. Közben készítsd el a krémet. Ehhez a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival langyosítsd meg. A tojások sárgáját keverd simára a keményítővel, majd fokozatos, folyamatos keverés mellett add hozzá a langyos tejet. Az egészet öntsd vissza az edénybe és addig főzd, amíg sűrű pudingot nem kapsz belőle. Ekkor húzd le a tűzről, fóliával takard le a tetejét és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.

4. A hűtőben pihentetett tésztából formázz diónyi nagyságú golyókat, majd ezeket nyomkodd bele a kosárkaformákba, majd villával alaposan szurkáld meg. Ebből a mennyiségből 30 normál méretű kosárka jön ki.

5. A sütőt melegítsd elő 185 foka és 12-15 perc alatt süsd meg benne a kosárkákat. Akkor lesz jó, ha a széle már pirulni kezd. Ha elkészültek, vedd ki őket és hagyd kihűlni, utána óvatosan fordítsd ki őket a formából.

6. Ha a vaníliás krém kihűlt, akkor a krémhez a puha vajat a porcukorral keverd habosra, majd fokozatosan add hozzá a vaníliás krémet. Keverd simára, majd tedd habzsákba és töltsd meg vele a kisütött kosárkatésztákat.

7. A meggybefőttet alaposan csepegtesd le és tegyél egy-egy darabot mindegyik kosárka tetejére. Tálalási tartsd hűtőben, hogy a krém megdermedjen.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...