Fánk vaníliakrémmel töltve

írta Kárai Dávid

Imádom a fánkot, de nem a klasszikus farsangit, hanem a töltött, cukorba forgatott változatot. Mindez azt hiszem onnan datálódik, hogy gyerekként rajongtam a sárga, Family Frostos kocsi fagyasztott fánkjaiért és nem győztem kivárni, hogy a radiátor mellett kiolvadjon annyira, hogy végre enni lehessen. Na az is pont ilyen volt: baracklekvárral töltött, kristálycukorba forgatott, ami jól ropogott a fogad alatt.

Pár hónapja aztán felcsillant a szemem, amikor behajtott az utcába a sárga kocsi (ti tudtátok, hogy ez a műfaj még létezik?). Egyből leintettem és legnagyobb meglepetésemre ez a fánk az elmúlt 15 évben, mert nagyjából akkor ehettem utoljára, nem került ki a kínálatból, szóval vettem is egy dobozzal.

Nem tudom, hogy az én ízlésem változott ekkorát vagy a receptúra, esetleg mindkettő, de borzalmas volt. Full ipari műíz, az állaga is tömör, az íze meg tömény és édes.

Ennek ellenére a régi emlékeket nem tudta felülírni és azóta is, ha bárhol szembejön ez a fajta töltött fánk, veszek egyet és megkóstolom. Angliában megy ez a műfaj nagyon, a legtöbb kávézóban, pékségben árulnak ilyet, így legutóbb is, amikor Edinburghben jártunk, ott bepótoltam az elmúlt évek lemaradásait.

Később aztán, amikor hazaértünk úgy voltam vele, nem várok a következő utazásig így elkezdtem receptek után kutatni és kísérletezni és azóta meg is lett a befutó, amiben azt is szeretem, hogy a fánkokat nem a kinyújtott tésztából kell kiszaggatni, hanem golyókat kell formázni belőle, így nem kell állandóan összegyúrni és ismét kinyújtani a maradékot. Plusz így tényleg szépen megkelnek, ducik lesznek és levegősek, na meg szalagosak, ami valamiért mindenkinek nagyon fontos, pedig ez még nem azt jeleneti hogy feltétlenül finomak is.

Ez a recept viszont tényleg isteni lesz, nem győzöd majd magad elől dugdosni őket, hogy ne egyszerre faldd fel mindent…

Fánk vaníliakrémmel töltve

Imádom a fánkot, de nem a klasszikus farsangit, hanem a töltött, cukorba forgatott változatot. Mindez azt hiszem onnan datálódik, hogy gyerekként rajongtam… Desszert fánk, farsangi fánk, szalagos fánk European Nyomtatás
Adag: 14 db Előkészületi idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tészáthoz:

  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 15 g friss élesztő
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj

A vaníliakrémhez:

  • 3,5 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 3 tojássárgája
  • 1,5 dl hideg habtejszín

A szóráshoz:

  • 4 evőkanál porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a langyos tejet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, kissé elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk 10 perc alatt felfutni.

Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a tojást és a tojások sárgáját, a vaníliakivonatot, valamint a sóval elkevert lisztet és robotgéppel elkezdjük dagasztani a tésztát, amíg szépen össze nem áll. Ezután több részletben beledolgozzuk a kockára vágott vajat, majd 5-6 percig tovább dagasztjuk. Egy kiss lágy, ragadós tésztát kell kapnunk. Egy tiszta tálat kilisztezünk, beletesszük a tésztát és konyharuhával letakarva egy órát kelesztjük.

Közben elkészíthetjük a vaníliakrémet. Ehhez a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival elkezdjük melegíteni. A cukrot a keményítővel és a tojások sárgájával simára keverjük, majd ha a tej már gőzölögni kezd, akkor folyamatos keverés mellett, apránként a tojáshoz adagoljuk és simára keverjük. Az egészet visszöntjük az edénybe, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrű, pudingállagú nem lesz. Ha kész, lehúzzuk, egy fóliával letakarjuk a tetejét, hogy ne bőrösödjön, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A megkelt fánktésztát kissé átgyúrjuk és 14 db, 7 dekás darabra osztjuk. Ezeket a tésztadarabokat kigömbölyítjük úgy, hogy a deszkán magunk elé tesszük és egyik kezünk ujjaival közrefogjuk, hogy a tenyerünk alá kerüljön, majd körkörös mozdulatokkal lekezdjük gombölyíteni. Ebben a videóban látszik jól a technika. Ezután a bucikat letakarjuk és újabb egy órát kelesztjük.

A megkelt bucikat forró (kb 160 fokos) olajban kisütjük úgy, hogy először az a fele érintkezzen az olajjal, ami kelesztésnél felfelé nézett, azaz fejjel lefelé tegyük bele. Én letakarni nem szoktam így is szép lesz. Utána jöhet egy fordítás és a másik felé is aranybarnára sütjük. Eztán papírtörlőre vagy rácsra szedve hagyjuk lecsepegni.
Ha a vaníliakrém kihűlt, akkor a hideg tejszínt habbá verjük és ezt keverjük hozzá óvatosan a vaníliakrémhez, így lazább és könnyedebb lesz az állaga. Utána habzsákba tesszük és megtöltjük vele a fánkokat. Legvégül porcukorral megszórjuk mindkét oldalát.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...