Padlizsánkrém három változatban

írta Kárai Dávid

A kencék között a legnagyobb nyári sláger minden kétséget kizárólag a padlizsánkrém. Nem csoda, mert az íze lágy, így könnyen variálható, de mégis jól karakterizálható. Most erre mutatok meg egyből három verziót, amiben az a marha jó, hogy egy alap verziót kell készíteni, utána abból két mutációt, és rögtön van három különböző krémünk és ezzel készen is állunk a vendégek fogadására. Na jó, mártogatnivalók kellenek hozzá, de azzal sok dolgunk ugye nincs.

Azt az elején szögezzük le, hogy a legfinomabb padlizsánrkém faszénen, de legalábbis grillen készül. Nem hiszem, hogy a szomszédok díjaznák, ha a második emeleti lakásunk teraszán odadurrantanék egy jól megrakott fatüzelésű sütőnek, úgyhogy nekem marad az elektromosgrill-változat. Ilyenkor a füstös ízt két módon lehet pótolni: egyrészt folyékony füsttel, amiből pár cseppet kell csak hozzáadnunk, hogy megkapjuk azt a jellegzetes karaktert, avagy mehet bele füstölt só is, amivel szintén szépen álcázni lehet a faszén aromáit.

A basic változatban nálam a só-bors mellett van vörös- és fokhagyma is. Ez utóbbi kettőt érdemes serpenyőben, kevés olívaolajon atpirítani, hogy gyengédebbek legyenek az íze, így a fokhagyma sem lesz tolakodó benne. Még néhány csepp olaj, citromlé, kevés mustár és én adok hozzá csombort, azaz borsikafüvet is.

Ez a kiindulópont. A második változat, hogy ehhez az alaphoz keverek kevés majonézt, és még extra citrom- avagy limelevet. A harmadik pedig, hogy szintén az alap krémbe, kanalazok tahinit, azaz szezámmagpasztát és jól áll neki ha tovább ízesítjük őrölt korianderrel és római köménnyel is. Ez már az úgynevezett baba ganoush, azaz egy létező, közel-keleti mártogatós.

Nekem talán a majonézes a kedvencem, de próbáljátok ki mindet és döntsétek el ti, hogy melyik a legfinomabb!

A bejegyzést a George Foreman grill támogatta.

Padlizsánkrém háromszor

A kencék között a legnagyobb nyári sláger minden kétséget kizárólag a padlizsánkrém. Nem csoda, mert az íze lágy, így könnyen variálható, de… Receptek Padlizsánkrém három változatban magyar Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

Az alap:

  • 4 nagy db padlizsán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál mustár
  • 3-4 szál borsikafű
  • só, bors

Majonézes:

  • + 3 evőkanál majonéz
  • + fél citrom leve

Tahinis:

  • + 100 g tahini
  • + ½ citrom leve
  • + ½ teáskanál őrölt koriandermag
  • + ½ teáskanál őrölt római kömény
  • + 1 nagy csipet szumák

ELKÉSZÍTÉS

  1. A padlizsánokat mindeféle zsiradék nélkül meggrillezzük. 35-40 perc kell neki, hogy minden oldalán fekete legyen és kissé összeessen. Sütés közben érdemes őket 5-10 percenként átfordítani.
  2. Ha a padlizsánok megsültek, akkor egy tálba szedjük őket, hagyjuk picit hűlni, majd egy késsel óvatosan bevágjuk a héját és kikaparjuk a húsát és villával kissé összetörjük.
  3. Két evőkanál olívaolajat egy serpenyőben felhevítünk, majd pár perc alatt megpirítjuk rajta a kockára vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a reszelt, vagy átnyomott fokhagymát, elkeverjük benne és a padlizsánokhoz adjuk.
  4. Mehet hozzá a citromlé, egy teáskanál mustár, só és bors, valamint az apróra vágott borsikafű.
  5. Jót tesz neki ha néhány órát hűtőben hagyjuk állni.

A másik két verzióhoz csak szimplán hozzákeverjük az extra alapanyagokat.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...