Most hogy lassan vége a nyárnak, sikerült feltennem ezt a fagyireceptet! Mentségemre szóljon, hogy a jégkrémforma beszerzése nem ment egyszerűen. Talán emlékeztek, két hete feltettem, egy storyt, hogy még a nyár elején rendelt csomagom végre megérkezett és bizony ez a fagyiforma volt benne. (Persze amúgy én voltam a béna, mert nem néztem meg, hogy mennyi a szállítási idő…)
Most viszont kész lett benne az első adag jégkrém, aminek szerintem ti is rengeteg változatát ismeritek, ez a fagyasztott banánból készülő fagyi. Az alap metódus, hogy egy adag jó érett banánt felszeletelve be kell dobni a fagyasztóba pár órára és után gyümölccsel, vagy joghurttal aprítógépbe tenni és kész is az instant fagylalt. Ez tényleg egy szuper trükk, csak az a baj vele, hogy irtó hamar elkezd olvadni utána a cucc, pont ezért szerintem jót tesz neki még egy kör fagyasztás, és erre tökéletesen jól használhatóak ezek a formák.
Ebben most mindössze banán, mogyoróvaj és vaníliakivonat van, illetve egy löttyintésnyi mandulatej, hogy könnyebb legyen összedolgozni, a végén pedig csokiba mártottam őket és megszórtam feltétekkel, kakaóbabbal valamint grillázzsal. Az utolsó pár darabnál pedig a csokihoz kevertem puffasztott quinoát, így lettek a roppanós gömbök. Azért lehet imádni mert tényleg végtelen változatban elkészíthető, nincs benne hozzáadott cukor és iszonyú mutatósak is.
A csokiba mártáshoz két dolog kell: határozottság és jóóó sok csoki. Az előbbi azért fontos, mert ha túl sok időt tölt a jégkrém a felolvasztott csokiban, akkor elkezd megolvadni és ha beleolvad a csokiba egy darab belőle, akkor onnantól az használhatatlan lesz. Szóval egy határozott mozdulattal mártsátok bele, szórjátok rá, amit szeretnétek, várjatok már másodpercet, hogy kissé megdermedjen a csoki és tegyétek óvatosan egy szilikon lapra, vagy sütőpapírra. (Ha nem sikerült szépen a csokimáz, nem érdemes újra belemártani, mert akkor már túl vastag lesz rajta.)
Csokiból pedig azért kell sok, mert így lehet szép belemeríteni. Ne essetek pánikba, hogy sok csoki megmarad, mert utána simán fel tudjátok használni sütibe, vagy amihez csak szeretnétek.
Alaprecept 4 adaghoz:
• 4 db érett banán fagyasztva
• 1 evőkanál vaníliakivonat
• 2 evőkanál tej (lehet növényi is)
Elkészítés:
1. A jó érett banánokat megpucoljuk, felkarikázzuk és fagyasztóba tesszük.
2. A megfagyott banánokat a vaníliakivonattal, a tejjel és ha használunk, akkor az egyéb ízesítőkkel együtt késes betétű robotgépbe tesszük és simár dolgozzuk.
3. Ehetjük akár így is rögtön, de jégformába töltve vagy néhány órára fagyasztóba téve érdemes kidermeszteni, hogy ne olvadjon olyan gyorsan, illetve így lehet csokiba mártani és feltétekkel megszórni.
Variációk ízesítésre a banános alaphoz:
- friss vagy fagyasztott gyümölcsök
- joghurt, tejszín, ha krémesebb állagot szeretnétek
- natúr kakaópor és/vagy csokidarabkák ha csokisat szeretnétek
- magvajak (mogyoróvaj, mandulavaj, tahini)
- matcha por
- avokádó
- fehérjepor a gyúrósoknak (ízesítetlen a legjobb, a többitől már szerintem túl édes)
- kávé
Toppingok:
- apróra vágott magok (mogyoró, mandula, kesudió, szezámmag)
- tejkaramella vagy grillázs
- kakaóbabtöret
- ostyadarabok
- liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök
- kókuszreszelék